Systém Android 14 už čoskoro príde do prvých smartfónov.

Operačný systém Android sa už tento rok bude pýšiť štrnástou veľkou verziou. Tá získala sladké označenie ako Upside Down Cake, teda obrátený koláč. Google sa ani pri Androide 14 teda nevzdal tradičného označovania po dezertoch, aj keď v jeho prípade ide už len o symboliku a nie oficiálny názov systému.

Uvoľnenie systému Android 14 bolo pôvodne naplánované na začiatok septembra, Google sa však oneskoril a už vtedy sa začalo rozprávať o novom očakávanom dátume, kedy by aktualizácia v stabilnej verzii mohla začať pristávať v telefónoch prvých používateľov. Tento dátum teraz potvrdil aj portál droid-life.com.

Android 14 začne s distribúciou už čoskoro

Systém Android 14 prinesie do smartfónov nové úrovne zabezpečenia, no aj funkcie, ktoré im umožnia pracovať s ich zariadením o niečo efektívnejšie. Mnohí sa tak na aktualizáciu tešia, no po tom, čo Google odložil jeho uvoľnenie pre verejnosť, sa začali dohady o novom dátume.

Niektoré zdroje okamžite zareagovali s tým, že novým dátumom by mohol byť 4. október. To je mimochodom aj deň, kedy sa predstaví séria smartfónov Google Pixel 8.

Google Pixel 8 Pro s plochým displejomZdroj: Droid-life
Google Pixel 8 Pro s plochým displejom

Tento dátum teraz viaceré zdroje potvrdzujú, pričom na to poukázal aj kanadský operátor Telus. Ten upozornil, že Android U, teda Android 14 príde do prvých smartfónov zo série Google Pixel už práve 4. októbra.

Táto informácia bola neskôr odstránená

Po tom, čo kanadský operátor túto informáciu zverejnil, ju o pár hodín musel odstrániť. Zdá sa teda, že zverejnenie informácie o uvoľnení Androidu 14 sa niekomu nepáčilo a z internetových stránok musela zmiznúť. Aj z tohto dôvodu to vyzerá tak, že Google skutočne uvoľní Android 14 už 4. októbra.

Prvé smartfóny by pritom mali získať aktualizáciu už počas októbra. Viacerí veľkí výrobcovia smartfónov však pracujú na tom, aby svoje modely aktualizovali do konca tohto kalendárneho roka. Medzi nich patrí napríklad spoločnosť Samsung či čínske Xiaomi, ktoré chce rovnako aktualizácie zrýchliť.

Zdroj: droid-life.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.