Na výber bude zatiaľ iba 8 preddefinovaných možností.

Práce na personalizácii uzamknutej obrazovky boli spustené začiatkom tohto roka, pričom sa predpokladalo, že aktualizácia na prvé zariadenia dorazí ako súčasť aktualizácie systému Android 13 pre telefóny Google Pixel. Google však počas konferencie I/O 2023 uviedol, že aktualizácia príde až ako súčasť systému Android 14.

Google počas konferencie predviedol prispôsobenie uzamknutej obrazovky vrátane možnosti zmeny skratiek. K téme sa vyjadril aj Mishaal Rahman, ktorý zverejnil možnosti prispôsobenia skratiek uzamknutej obrazovky, ktoré budú súčasťou systému Android 14.

Dobrou správou je, že úprava skratiek uzamknutej obrazovky bude dostupná na úrovni systému, avšak je tu aj nejaké to obmedzenie. Na uzamknutú obrazovku nebude totiž možné umiestniť ľubovoľného zástupcu aplikácie. Na výber bude iba z 8 možností, ktoré Google určil. Ide o aplikácia Skener QR kódov, Svietidlo, Videokamera, Zápisník, Vypnutie zvuku, Peňaženka, Fotoaparát, Nerušiť a Ovládanie zariadenia.

Pokiaľ však nevlastníte telefón Google Pixel, dostupnosť skratiek na uzamknutej obrazovke sa môžu líšiť v závislosti od značky telefónu. V tomto smere je na tom najlepšie práve Samsung, ktorý ponúka najprepracovanejšie nastavenie uzamknutej obrazovky spomedzi všetkých výrobcov. Používatelia Galaxy telefónov si tak môžu skratky vyberať spomedzi všetkých nainštalovaných aplikácií.

Google Pixel FoldZdroj: Google
Google Pixel Fold

Pri telefónoch Google Pixel je možné skratku aktivovať jej dlhým stlačení, pričom ostatní výrobcovia volia skôr možnosť potiahnutia odkazu na uzamknutej obrazovke smerom do strany.

Prispôsobenie skratky uzamknutej obrazovky systému Android 14 bude tentokrát súčasťou AOSP, čo umožní ostatným výrobcom poskytovať podobnú funkciu vo svojich telefónoch. Výrobcovia OEM, ako napríklad Samsung a Xiaomi, však už ponúkajú možnosť zmeniť skratku uzamknutej obrazovky ako súčasť používateľskej nadstavby One UI a MIUI.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.