Funkcia je skrytá za niektorými príznakmi pre vývojárov.

Bloatware je označenie pre nechcený predinštalovaný softvér v počítači alebo inom zariadení (smartfóne), s cieľom zarobiť peniaze a poskytnúť spotrebiteľom ďalší softvér, ktorý by si mohli nainštalovať do svojho zariadenia. Je dokonca bežnou praxou, že takto predinštalovaný softvér nie je možné vymazať.

Ide tak o poriadne otravnú stratégiu niektorých výrobcov, ktorí sa týmto spôsobom snažia naviesť používateľov smartfónov, aby používali ich aplikácie a služby. Zdá sa však, že nová funkcia nájdená v práve vydanom prvom vývojárskom náhľade systému Android 14 naznačuje, že spoločnosť Google pripravuje efektívny nástroj, ktorý by mal umožniť tento neželaný softvér zo zariadenia odstrániť.

Google Pixel 6Zdroj: Google
Aj majitelia modelu Pixel 6 si môžu už teraz nainštalovať náhľad Androidu 14

Portál PhoneArena informuje, že majitelia telefónov Pixel od Pixel 4a 5G až po Pixel 7 a 7 Pro si môžu už teraz nainštalovať náhľad Androidu 14. Ide však o skrytú funkciu, ku ktorej je prístup cez špeciálne menu Spa. Ponuka má označenie „Aplikácie nainštalované na pozadí„. Údajne využíva funkciu s názvom „Kontrola inštalácie na pozadí“ na sledovanie takto nainštalovaných aplikácií. V zozname týchto aplikácií je možné následne vybrať, tie ktoré používateľ chce odinštalovať.

Zdroj dodáva, že funkcia sa prvýkrát objavila v AOSP už pred niekoľkými mesiacmi, pričom do jej vydania zostáva ešte niekoľko mesiacov.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.