Práce na novej verzii systému sú v plnom prúde.

Spoločnosť Google pred pár dňami vydala druhý vývojársky náhľad systému Android 14, ktorý prezrádza viaceré plánované novinky. V novej testovacej verzii sa objavila aj funkcia súvisiaca s batériou. Portál AndroidPolice informuje, že novým bude oznámenie, ktoré používateľ obdrží, pokiaľ bude jeho batéria na kriticky nízkej úrovni.

Túto funkciu pravdepodobne ocenia používatelia, ktorí si nabitie svojho telefón nechávajú na poslednú chvíľu, čo znamená, že oznámenia o nabití batéria na 15 prípadne 5 % ich nijako nevyvedie z miery. Android 14 však zobrazí upozornenie „Veľmi slabá batéria“ aj v prípade, že nabitie batérie klesne pod 2 %. Ide teda o akýsi posledný pokus, ako používateľov prinútiť, aby si svoj telefón nabili skôr, než sa vypne. 

Android na batériu upozorňuje pri poklese úrovne jej nabitia na 20 alebo 10 %. Kritickou je však hranica 5 %, kedy sa vo väčšine smartfónoch zapína šetriaci režim. Hoci správanie šetriaceho režimu batérie, a oznamovanie úrovne jej nabitia, je v závislosti od značky a modelu smartfónov rôzne, tak Google do systému pridáva „posledné varovanie“ pri úrovni 2 %, kedy má používateľ ešte dostatok času na to, aby pripojil telefón na nabíjačku, alebo zapol šetriaci režim. 

Android 14 DP2 Zdroj: AndroidPolice
Android 14 DP2

Okrem nového upozornenia na vybitú batériu, zmeny sa dostanú aj do prehrávača médií, ako aj do oblasti zabezpečenia – PIN kódom. Pribudne aj lepšia podpora klávesnice a nových upozornení bleskom alebo zábleskami obrazovky

Testovacia fáza Android 14 DP je dostupná pre telefóny Pixel 4a (5G), Pixel 5, Pixel 5a 5G, Pixel 6 a 6 Pro, Pixel 6a a Pixel 7 a 7 Pro. Pokiaľ však nechcete čakať na aktualizáciu, ktorá v Androide 14 sprístupní nové upozornenie na kriticky nízku úroveň nabitia, tak si stiahnite bezplatnú aplikáciu Battery Alarm, ktorá túto funkciu dokáže v plnej miere nahradiť (link nižšie). 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.