Používanie klávesníc so systémom Android nebolo nikdy jednoduchšie.

Moderné Android zariadenia sú čoraz výkonnejšie. Niektoré až do takej miery, že za určitých podmienok dokážu nahradiť prenosný počítač. Pokiaľ k tomu pripočítame napríklad aj rozšírené možnosti zariadení Samsung Galaxy a ich režimu Dex, tak nové možnosti fyzických klávesníc sú rozhodne vítané.

Portál AndroidPolice v súvislosti s touto témou informuje, že spoločnosť Google pridala v novej beta verzii systému Android 14 podporu pre ďalšie skratky, ktoré zefektívnia prácu na telefónoch a tabletoch. Snaha spoločnosti vychádza aj z nedávno predstaveného prvého skladacieho zariadenia spoločnosti Pixel Fold a tabletu Pixel Tab, čo sú zariadenia s veľkou obrazovkou vhodné na pokročilý multitasking a “rýchlu” prácu v teréne. 

Android 14 Beta 2 teraz získava podporu pre množstvo nových funkcií. V ponuke skratiek nechýba väčšina očakávaných funkcií od rozdelenia dvojice aplikácií na obrazovke až po používanie navigácie gestami pri ťahaní a púšťaní. 

O novej podpore skratiek informoval ako prvý expert na Android Mishaal Rahman. Práve ten odhalil úplne prepracovanú ponuku klávesových skratiek v systéme Android 14 Beta 2. Uviedol, že nová ponuka je momentálne dostupná len pre zariadenia s veľkou obrazovkou v systéme Android 14. Tá nahrádza zoznam skratiek, ktorý poznáme zo systému Android 13. 

Rahman dodáva, že nový zoznam v Androide 14 je oveľa obsiahlejší ako jeho súčasná implementácia, obsahuje celkovo 34 skratiek pre 29 samostatných funkcií v porovnaní s 13, ktoré sa nachádzajú v systéme Android 13. Kombinácie klávesov sú teraz tiež zoskupené do troch kariet pre lepšiu organizáciu – Systém, Vstup a Otvoriť aplikácie – a k dispozícii je aj vyhľadávací panel na rýchle presmerovanie možností. 

Je však dobré pripomenúť, že nejde o celkom novú podporu pre fyzické klávesnice, keďže niektoré skratky boli dostupné už skôr. Viac už prezradia obrázky nižšie.

Pokiaľ však vaša fyzická klávesnica nemá tlačidlo Search (WIN), tak túto funkciu je možné priradiť ľubovoľnému klávesu, aby ste neprišli o možnosť používať veľké množstvo skratiek, ktoré mieria do systému Android 14. Namapovať je možné aj klávesy Ctrl, Alt alebo Caps Lock.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.