Systém Android bude konečne zobrazovať informácie o zdraví batérie.

Používatelia smartfónov so systémom Android mohli doteraz len závidieť majiteľom iPhonov. Systém iOS sa vyznačuje tým, že používateľov informuje o zdraví batérie, pričom indikuje aj to, kedy je ideálny čas na jej výmenu. Smartfóny s Androidom však takouto funkciou doteraz nedisponovali, malo by sa to ale zmeniť. Aspoň to teda naznačujú posledné úniky.

Mishaal Rahman, známy novinár a leaker so záujmom práve o Android, teraz prináša informáciu o tom, že majitelia Androidov sa konečne dočkajú zmeny. Ich smartfóny budú po novom prinášať informácie o zdraví batérie. Zdá sa však, že zatiaľ pôjde len o slabšiu útechu v porovnaní so systémom iOS. Na ten sa zatiaľ doťahovať nebude.

Android smartfóny budú informovať o zdraví batérie

Nikomu snáď netreba vysvetľovať, že batéria sa postupom času degraduje a prichádza o svoju pôvodnú kapacitu. Po určitom čase teda už nebude vedieť vydržať na jedno nabitie rovnako dlho, ako tomu bolo nejaký čas po kúpe telefónu. Majitelia smartfónov od spoločnosti Apple však mali doteraz výhodu v tom, že sa mohli pozrieť na to, kedy je správny čas na jej výmenu. Poslúžil na to aj ukazovateľ aktuálnej kapacity batérie, teda zároveň úrovne opotrebovania.

Je všeobecne známe, že ideálny čas na výmenu batérie je pri jej celkovej kapacite na úrovni 80 %. Pri Android smartfónoch si však nevieme túto informáciu takmer žiadnym spoľahlivým spôsobom overiť. A práve na to má slúžiť nový ukazovateľ spotrebovaných cyklov batérie.

Ukazovateľ počtu cyklov batérie Android 14Zdroj: Mishaal Rahman (Twitter)
Ukazovateľ počtu cyklov batérie v systéme Android 14

Čo sú to cykly batérie?

Jeden cyklus batérie je ten stav, keď v smartfóne nabijeme batériu z 0 na 100 %. Ak však svoj smartfón nabijeme len na 50 %, minieme si polovicu cyklu. Čím vyšší počet cyklov, tým väčšie opotrebovanie batérie môže byť, pričom závisí aj od podmienok, v akých svoj telefón využívame. Systém Android 14 však má používateľom ponúknuť k dispozícii štatistiku toho, koľko cyklov batérie sa už využilo.

Ešte stále majú iPhony navrch

Problémom pre používateľov môže byť stále to, že nevedia určiť, koľko cyklov má batéria vydržať. Ak tieto informácie neuvedie výrobca pri smartfóne, tak nebude jednoduché sa v tom orientovať. Bude síce pekné, že systém Android 14 ponúkne možnosť kontroly stavu batérie aspoň takýmto spôsobom, no indikátor v percentách by sa pravdepodobne vedel využiť lepšie.

Zdroj: Mishaal Rahman (Twitter)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.