Aktualizácia na Android 14 so sebou prinesie aj nové možnosti.

Operačný systém Android 14 začne do prvých smartfónov prichádzať už v najbližších týždňoch. Do konca tohto roka plánuje svoje telefóny aktualizovať viacero popredných výrobcov, pričom taký Samsung má jasný plán. Všetky svoje kompatibilné smartfóny aktualizuje do konca decembra. Xiaomi rovnako plánuje aktualizovať svoje telefóny čo najskôr a samozrejmosťou je aj rýchla aktualizácia Pixel smartfónov od Googlu.

Nové funkcie, ktoré Android 14 prinesie, si určite nájdu svojich používateľov. Portál androidpolice.com však upozornil na tie najdôležitejšie, ktoré sa dostanú pravdepodobne aj do vašich smartfónov.

Úprava uzamknutej obrazovky

Zatiaľ čo systém iOS umožňuje používateľom prispôsobiť si uzamknutú obrazovku podľa vlastnej preferencie, systém Android zatiaľ takouto možnosťou nedisponuje. To sa ale zmení po tom, čo si používatelia aktualizujú svoje smartfóny na Android 14. Vybrať si budete môcť z niekoľkých štýlov celkového dizajnu aj hodín, ktoré máte na uzamknutej obrazovke. Celé tieto nastavenia by sa mali niesť v štýle Material You dizajnu.

Samsung Galaxy S23Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy S23

Prediktívne gesto späť

Ak máte vo svojom smartfóne aktívne ovládanie gestami, tak ste si možno povedali, aké sú tieto gestá neprehľadné. Pri využití navigácie späť nemáte prehľad o tom, na akú kartu sa vraciate, no aj to má Android 14 zmeniť. Namiesto zobrazenia šípky späť sa vám tak zobrazí aj ukážka toho, čo sa na predchádzajúcej karte objaví.

Notifikácia pomocou baterky

Notifikačné LED diódy sú už minulosťou. Namiesto nich sa v smartfónoch začal využívať Always-On displej, ktorý je ale výsadou len AMOLED, resp. OLED panelov. Ak takýto displej nevyužívate, prípadne nepreferujete možnosť takéhoto upozornenia, tak v rámci systému Android 14 budete môcť využiť možnosť notifikácie pomocou svetla baterky či blesku na zadnej strane smartfónu.

Always On displej

Regionálne preferencie

Ďalšou novinkou systému Android 14 má byť možnosť nastavenia regionálnych preferencií. Váš smartfón by sa mal automaticky adaptovať na región, v ktorom sa nachádzate. Podľa toho by sa mali automaticky upraviť nastavenia napríklad zobrazovania teploty v stupňoch Celsia, resp. stupňoch Fahrenheita či začiatočný deň v týždni a podobne. Aj toto bude novinkou v Androide 14.

Automatické potvrdenie odomknutia

Zatiaľ čo niektoré Android smartfóny touto funkciou už dávno disponovali, sám Android túto možnosť neponúkal. Keď si vezmeme napríklad telefóny od spoločnosti Samsung, po zadaní kódu odomykania sa vám smartfón automaticky odomkne a nemusíte kód manuálne potvrdzovať. Systém Android 14 takúto možnosť ponúkne automaticky, nebudete musieť teda kódy po zadaní ďalej potvrdzovať.

Zdroj: androidpolice.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.