Systém Android 15 príde s užitočnou funkciou, ktorú oceníte aj vy.

Určite poznáte tie situácie, keď vám začnú do smartfónu prichádzať notifikácie jedna za druhou. Či už ide o notifikácie z hry, nekonečné správy z četovacej aplikácie alebo e-maily, ktoré by mali patriť ideálne do spamu. Voči takýmto notifikáciám sa môžete brániť len tým, že ich deaktivujete úplne alebo len pre jednu aplikáciu. Android 15 však príde s funkciou, ktorá vám ich inteligentne vyfiltruje.

Nová funkcia Androidu bude pracovať s tým, koľko notifikácií vám chodí z akého zdroja. Na základe toho ich bude obmedzovať, ak budú chodiť vo vyššej frekvencii. Vy si túto funkciu budete môcť aktivovať všeobecne, upraviť len na určitý typ notifikácií alebo si ju úplne vypnúť.

Android 15 v znamení boja s notifikáciami

V rámci novej funkcie bude systém Android 15 monitorovať frekvenciu príchodu notifikácií do vášho smartfónu. Ak takto systém zaregistruje, že vám prichádzajú notifikácie príliš často a vy by ste mohli byť nimi zahltení, automaticky ich začne filtrovať a posielať vám ich v nižšej miere. Takto sa budete môcť vyhnúť napríklad častým newsletterom z vašej e-mailovej schránky alebo nikdy nekončiacim správam od vašich známych z četovacích aplikácií.

Filter notifikácií v systéme Android 15Zdroj: androidauthority.com
Filter notifikácií v systéme Android 15

Systém Android 15 pritom ponúkne možnosť aplikovať tento filter na všetky služby a notifikácie, ktoré vám do smartfónu prídu. Vybrať si však budete môcť len obmedzenie prichádzania notifikácií z četovacích aplikácií, kde vám možno váš známy bude posielať jednu správu za druhou (aj keď by sa taká správa dala napísať pokojne v jednej, však). Možnosťou ale bude tiež tento filter nevyužívať a ponechať si frekvenciu notifikácií tak, ako ju poznáte doteraz.

Google so systémom Android 15 prinesie viaceré užitočné funkcie, no sústredí sa aj na stabilitu systému. Prvé aktualizácie by mali do smartfónov prísť už túto jeseň a prvé aktualizované smartfóny budú pochopiteľne z radov Google Pixel. Už teraz je však možné rátať s aktualizačnými politikami spoločností, ako to je napríklad v prípade Samsungu a ich zoznamu kompatibilných smartfónov s novým Androidom.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.