Minimálne v základnej výbave systému.

Nie je to tak dávno, čo výrobcovia smartfónov sprístupnili systém Android 15 pre vybrané zariadenia. Medzi prvými spoločnosťami bolo aj vivo, ktoré už koncom septembra aktualizovalo modely X100, vivo X Fold 3 Pro a iQOO 12. Pokým Samsung sa stále trápi s rozhraním One UI 7, a stále nie je jasné kedy bude táto verzia vydaná, tak Google bude mať rozhodujúce slovo aj pri vydaní Android 16, ktorý by mal byť predstavený v druhom kvartáli roka 2025.

Systém Android sa počas niekoľkých rokov pretransformoval na moderný a bezpečný mobilný operačný systém, ale zároveň sa stále vyvíja. Keďže Google umožňuje tento systém do značnej miery upravovať ostatným výrobcom smartfónov, tak niektoré nadstavby ponúkajú viac funkcií ako ostatné. Tentokrát však budeme vychádzať zo základnej verzie systému, ktorú bude možné od verzie Android 16 ešte viac prispôsobiť podľa predstáv používateľov.

Portál AndroidAuthority informoval, že Android 16 môže už budúci rok priniesť možnosť zmeniť veľkosť dlaždíc v paneli rýchlych nastavení. K tomuto účelu bude pripravený editor rýchlych nastavení, ktorý umožní zmeniť veľkosť dlaždíc, vrátane veľkostí 1×1 a 2×1. Nedávno sa dokonca objavila pomerne zaujímavá informácia o zmene označovania systému Android.

Android 16 vraj umožní zmeniť rozmery dlaždíc v paneli rýchlych nastaveníZdroj: AndroidAuthority
Android 16 vraj umožní zmeniť rozmery dlaždíc v paneli rýchlych nastavení

Hoci už teraz sa objavili nové informácie o možnosti prispôsobenia dlaždíc rýchlych nastavení, nie je jasné, či táto funkcia bude skutočne debutovať už so systémom Android 16. A to aj napriek tomu, že náznaky tejto zmeny sa objavili už v beta verzii Android 15 QPR1 Beta 3. Android 16 by mohol okrem možnosti zmeny veľkosti dlaždíc obsahovať aj ich triedenie do kategórií pre ich ľahšie vyhľadávanie. 

Ak by sa funkcia zmeny veľkosti dlaždíc so systémom Android 16 nakoniec dostala na verejnosť, tak v prípade Pixel smartfónov by to znamenalo, že panel rýchlych nastavení bude môcť zobrazovať namiesto tradičných 8 až 16 dlaždíc. 

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.