Ako bolo prisľúbené, Google začal dnes pre niektoré svoje Nexus zariadenia poskytovať upgrade na operačný systém Android 6.0 Marshmallow.

Pre tieto zariadenia si môžete stiahnuť image priamo od Google. Ide o zariadenia Nexus 5, Nexus 6, Nexus 7, Nexus 9 a Nexus Player. Automatická aktualizácia OTA (over-the-air) bude k dispozícií  o pár dní.

PovolenieVyuzivat_nowatNajnovší operačný systém sa zameriava na vylepšenie doby prevádzky zariadenia na batériu a nové funkcie ako Doze a prinesie aj viac možností pre používateľa ako detailne riadiť prístup aplikácií k informáciám v smartfóne alebo tablete.

NowOnTap_nowatNajväčšou zmenou z pohľadu používateľa bude funkcia Now on Tap. Po jej voliteľnej aktivácii dokáže funkcia rozpoznať takmer všetko, čo sa zobrazí na displeji zariadenia. Následne dokáže kontextovo zareagovať, napr. rozpoznať názov filmu, knihy, ale aj meno osoby a pokiaľ si to prajete, vyhľadá o zobrazenom objekte všetky dostupné informácie na internete vrátate sociálnych sietí. Now on Tap si poradí aj s hlasovým vstupom. Otázka použitia tejto funkcie v súvislosti so slovenčinou je dosť otázna, uvidíme po reálnych testoch.

Android 6.0 prichádza tiež s podporou pre snímač odtlačku prsta a to práve v čase, keď na trh prichádzajú zariadenia Nexus 5X a 6P s takýmto spôsobom prihlásenia používateľa. Tieto telefóny sa budú dodávať s OS Android 6.0 priamo v dodávke a na trh sa dostanú už tento mesiac. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o tom, kedy bude k dispozícii aktualizácia na Android 6.0 pre vybrané telefóny značiek Samsung, LG, Lenovo, Sony a pod. Určite si na to ale na to chvíľku počkáme.

Zdroj: The Verge, TechCrunch

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.