Na trhu je však o niečo kratšie.

Android oslavuje narodeniny dvakrát do roka. Je to spôsobené uhlom pohľadu. Závisí, či berieme v úvahu oficiálne predstavenie platformy (5. novembra 2007), alebo jej komerčné uvedenie na trh (23. septembra 2008).

Od oficiálneho predstavenia teda ubehlo už 13 rokov. 5. novembra 2007 bola po dlhých špekuláciách o tom, či Google vstúpi na trh so smartfónmi, zverejnená „Open Handset Alliance“. Stalo sa tak po zakúpení malého startupu s názvom „Android“. Pri zrode Androidu bol aj Andy Rubin, ktorý sa neskôr snažil predsadiť so svojim ďalším projektom pod názvom Essential Phone. Tento projekt však nedopadol úspešne a zanikol.

Google už v tom čase oznámil, že Android bude pre každého otvorenou platformou. Spoločnosti ako Motorola, Qualcomm, HTC a T-Mobile boli pri jeho zrode a pomáhali s dodávkami hardvéru a ďalšej podpory, ktorú vznikajúca platforma vyžadovala. Google pri vzniku sľúbil zmeny, čo sa určite splnilo. Podľa posledných odhadov si Android na globálnom trhu pripisuje viac ako 72 % podiel. 

Vo videu si môžete pozrieť ako vyzeral Android pri jeho zrode.

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Tréner Garmin: Trénujte zadarmo s profesionálnym trénerom (1. časť)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.