Aktualizácie na túto verziu neprídu tak skoro.

Viacerí výrobcovia smartfónov svoje zariadenia už vo veľkom aktualizujú na Android 13, pričom verzie systému pre televízory sme sa dočkal až teraz. Hoci ide o oficiálne vydanie, systému Android TV 13 sa tak skoro vo svojich zariadeniach nedočkáme. Novinka totiž predstavuje významný míľnik predovšetkým pre spoločnosť Google a vývojárov. Je to spôsobené aj tým, že tento systém pre televízory “nežije” tak dynamickým životom, ako verzia pre telefóny. Pripomeňme si, že Android TV 12 sa začal dostávať na podporované zariadenia spoločnosti Google iba začiatkom tohto roka, čiže je oproti mobilnej verzii vidieť značný časový posun. 

Je potrebné podotknúť, že v Android TV 13 je iba málo vizuálnych zmien. Všetko dôležité sa totiž udialo na pozadí systému, čiže najzaujímavejšie novinky sú určené pre vývojárov. Aj keď existuje zoznam zmien, tak sa pozrime na niekoľko hlavných noviniek Android TV 13.

Xiaomi Mi smart projektor mini
Xiaomi Mi smart projektor mini obsahuje v sebe prehrávač so systémom Android TV

Používatelia budú konečne mať možnosť si nastaviť rozlíšenie a obnovovaciu frekvenciu na podporovaných zdrojových zariadeniach HDMI. Jednou z hlavných noviniek je aj nižšia spotreba energie na úrovni operačného systému, vrátane pridania metód umožňujúcich zariadeniu pozastaviť prehrávanie pri zmene HDMI signálu. Do rozhrania AudioManager boli pridané zvukové trasy pre podporované zvukové formáty a skupiny reproduktorov.

Nový operačný systém pre televízory má odteraz k dispozícii nové rozhranie Rozloženie klávesnice, ktoré umožňuje výber rôznych jazykových rozložení pre externé klávesnice. Niekoľko noviniek sa týka aj vývojárov hier, pre ktorých sú pripravené zmeny v spôsobe mapovania klávesnice a tlačidiel ovládaov. Z pohľadu bezpečnosti sa aplikovali viaceré zmeny, ktoré prispievajú k zvýšeniu ochrany osobných údajov a lepšej prístupnosti. 

Keďže veľa používateľov nemá vo svojich Android TV zariadeniach ani verziu 12, je tak vysoko pravdepodobné, že Androidu TV 13 sa tak skoro nedočkáme. Pokiaľ ste však vývojár, tak plnú verziu Android TV 13 môžete začať používať už teraz.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.