Google pripravil inteligentné riešenie pre menej spoľahlivé aplikácie.

Padajúce aplikácie sa aj v systéme Android objavujú iba veľmi zriedkavo, avšak ich výskyt používateľ nijako neovplyvní. V podstate jedinou možnosťou, ako na ne upozorniť je, že ich vývojárom zašlete spätnú väzbu alebo v Obchode Play zanecháte poriadne štipľavý komentár.

Problém však môže nastať aj pri pravidelne aktualizovaných aplikáciách, o ktoré sa starajú nielen vývojári, ale samotní používatelia, ktorí ich pravidelne aktualizujú, aby mali vždy aktuálnu sadu funkcií. Hoci sa tento jav pri moderných smartfónoch stáva skutočne iba veľmi zriedkavo, ide o problém, ktorý používateľov nikdy nepoteší.

Dobrou správou však je, že spoločnosť Google aj pre tento prípad pripravila novú funkciu, ktorá bude k dispozícii pre Android zariadenia od verzie 7.0. Ide o automatické výzvy na aktualizácie aplikácií vždy, keď sa objaví problém s ich stabilitou. Prvé zmienky o príprave funkcie sa objavili ešte koncom roka 2022, avšak Google ju teraz konečne sprístupnil.

Android vyriešil problém s nestabilnými aplikáciami
Zdroj: Google
Android vyriešil problém s nestabilnými aplikáciami

Google na svojom blogu informuje, že výzvy sa zobrazia zakaždým, keď aplikácia spadne na popredí a v Obchode Play je k dispozícii novšia a stabilnejšia verzia. Vďaka zobrazenej výzve sa tak používatelia k aktualizácii nestabilnej aplikácie dostanú oveľa skôr.

Z tejto výhody nebudú ťažiť iba používatelia, ale aj vývojári aplikácií. Google uvádza, že vývojári nemusia túto novinku nijako integrovať do svojich aplikácií, aby túto funkciu povolili. Výzvy sa totiž aktivujú automaticky vtedy, keď sa v Obchode Play objaví novšia verzia chybnej aplikácie so „štatisticky relevantnou, nižšou mierou výskytu chýb„.

Pokým platí, že novšie verzie systému Android sú stabilnejšie, tak je tu dobrá správa aj pre majiteľov starších verzií systému. Google totiž funkciu sprístupnil pre všetky Android zariadenia od verzie 7.0. To znamená, že funkcia bude fungovať na smartfónoch a tabletoch, ktoré boli na trh uvedené od roku 2017.

Hoci je celkom možné, že upozornenie s výzvou na aktualizáciu padajúcej aplikácie nikdy neobdržíte, buďte na jej zobrazenie pre každý prípad pripravení. 

Zdroj: AndroidDevBlog

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.