Konverzia z fyzickej SIM na eSIM bude už čoskoro v Android smartfónoch oveľa jednoduchšia.

Štandard eSIM je tu s nami už nejaký ten čas. Práve eSIM je skvelou cestou k

vytvoreniu skutočne bezportového smartfónu, ktorý by mohol byť odolnejší voči vode či prachu a zároveň je snom viacerých veľkých spoločností. Viacerí výrobcovia smartfónov už dnes podporu pre eSIM berú ako samozrejmosť a spája sa s tým aj fakt, že Apple v sérii iPhone 14 a iPhone 15 ponúkol modely bez podpory fyzickej SIM. Verzie telefónov určené pre USA teda môžu využívať len eSIM.

Prechod z fyzickej karty SIM na eSIM pritom robí vrásky na čele viacerým používateľom, ktorí považujú tento postup za komplikovaný. Aj na Slovensku sa tieto postupy líšia v závislosti od mobilného operátora, keďže niektorí ponúkajú možnosť prechodu v mobilnej aplikácii, iní zasa využívajú webové stránky. Novinka, ktorú prinesie operačný systém Android, však mnohých poteší.

Prechod na eSIM bude v systéme Android jednoduchší

Konverzia klasickej fyzickej karty SIM na eSIM je niečo, do čoho sa väčšina používateľov ani len nepustí. Ako to však vyzerá s predpoveďami do budúcna, práve táto podoba nosiča telefónneho čísla bude populárnejšia a preferovanejšia aj zo strany výrobcov smartfónov. O koľko by však bola popularita eSIM väčšia, ak by sa dalo na ňu migrovať práve v rámci operačného systému? Google so systémom Android to ide testovať.

Migrácia z klasickej SIM na eSIM je možná aj v systéme iOS pri prechode zo staršieho modelu s klasickou SIM na novší iPhone 14 či iPhone 15 s absenciou podpory plastovej karty. Tu však treba pracovať s dvoma telefónmi podobne ako keď si prenášate dáta. Systém Android však ponúkne lepšiu možnosť, ktorú by pravdepodobne uvítali aj používatelia zariadení od Apple.

Migrácia na eSIM v Android nastaveniachZdroj: Google News (Telegram)
Migrácia na eSIM v Android nastaveniach

Nakoľko teda Android smartfóny budú podporovať aj štandardnú fyzickú SIM, aj eSIM, tak priamo v nastaveniach získajú možnosť jej premeny. Z klasickej karty SIM sa stane eSIM jednoduchým postupom, ktorý bude v nastaveniach, čím sa štandardizuje postup konverzie.

Ak by Apple takúto možnosť taktiež ponúkol, tak by používatelia starších iPhonov mohli svoju klasickú SIM premeniť priamo na eSIM a prechod do nového iPhonu by bol jednoduchší. Aktuálne však takúto funkciu ponúkne len operačný systém Android.

Zdroj: androidauthority.com, Telegram (Google News En)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.