Spoločnosť Qualcomm predstavila pred pár dňami nové čipsety, ktoré by mali posilniť strednú triedu smartfónov. Bude tomu skutočne tak?

Snapdragon 730 a 665, by mali byť nasledovníkmi obľúbených čipsetov Snapdragon 660, 670, 675 a 710. Ako ale novinky obstál v priamom benchmarkovom porovnaní s predchodcami?

Nový Snapdragon 730 je podstatne rýchlejší ako model 710 a ponúka až o 25 % viac extra výkonu. Verzia 730G rozširuje vlastnosti klasickej 730, pričom môže bežať pri vyšších rýchlostiach, čo v konečnom dôsledku zvýši rýchlosť o 5%, oproti verzii bez G. Myslíme si, že G čipy sa budú používať v zariadeniach zriedkavo, ale z hľadiska výkonu sú určite zaujímavé.

Antutu výsledky jednotlivých čipsetov celkovo a po kategóriách

Je aj prekvapujúce, že GPU Snapdragonu 730G pracuje pri výrazne vyššej rýchlosti – 825 MHz oproti 700MHz. CPU dostane takisto slušný nárast rýchlosti – 2,4 GHz vs 2,2 GHz. Je tak zaujímavé, že aj samotný Qualcomm oficiálne komunikuje iba vyššiu frekvenciu GPU a o CPU mlčí. Parametre ale hovoria jasnou rečou.

Ďalším v poradí je Snapdragon 665, ktorý dokonca zaznamenal v teste nižšie skóre ako staršia 660, ktorú má nahradiť. Tieto dva modely sú z hľadiska výkonu CPU rovnaké, aj keď sú postavené na inom procese. Takisto je zaujímavé, že nové Adreno 610 je pomalšie ako Adreno 512.

Prehľad parametrov jednotlivých čipsetov a porovnanie výrobných procesov

Snapdragon 670 má oproti 675 lepšie GPU, ale v prípade CPU je výkon slabší. Takže pri týchto čipsetoch necháva Qualcomm slobodnú voľbu na výrobcoch, či budú chcieť uprednostňovať výkon v hrách alebo radšej aplikáciách.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Antutu TOP 10 za marec 2019: Najvýkonnejším smartfónom sa stáva Xiaomi Mi 9 Explorer

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.