O aplikácii Čakáreň sa hovorí tak 10 dní. Je to novinka, ktorá má priniesť systém do pomerne chaotického procesu očkovania.

Aj keď hovoríme o aplikácii, v skutočnosti je to funkcia, ktorá sa objaví v rámci stránky korona.gov.sk. To má celkom logiku, v súčasnosti by asi natívna mobilná aplikácia pre smartfóny priniesla ďalšie trieštenie spôsobu prihlasovania.

Čakáreň má mať vlastnú databázu, nemá nadväzovať na to, čo je momentálne uložené na serveroch Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI). To je údajne podstatná vec k tomu, aby sa na rovnaký čas neobjednalo povedzme aj 6 rôznych ľudí ako je tomu v súčasnosti. Rovnako to má vyriešiť problémy s tým, že niekto zadá (úmyselne alebo neúmyselne) vaše rodné číslo a objedná si termín na očkovanie. Vy už v tejto chvíli nemáte sa ako čisto elektronicky prihlásiť na očkovanie, musíte komunikovať s call centrom NCZI a problém v rámci niekoľkých dní vyriešiť na individuálnej báze. To je samé o sebe výzvou.

Princíp funkcie Čakáreň je jednoduchý. Vytvorí sa zoznam žiadateľov o očkovanie, zoradený podľa veku, ktorý je priebežne aktualizovaný podľa toho, akí ľudia sa do Čakárne prihlásia. V okamihu, kedy sa otvoria termíny sa potom aktualizácia zastaví a zo zoznamu čakateľov sa vyberie najstaršia časť uchádzačov a tým sa pridelia termíny až do ich vypredania.

Ostávajúci čakajúci sa nemusia druhý krát prihlasovať do systému Čakárne, stále zostávajú v zozname čakateľov, ktorý sa ale opäť aktualizuje podľa veku prihlasujúcich sa. Takto sa bude postupovať až do chvíle, kým bude pretrvávať záujem o očkovanie.

Súčasťou aplikácie nie je zatiaľ možnosť vybrať si typ očkovacej látky. Stále platí, že ľudí nad 70 rokov momentálne očkujú vakcínou od firmy Pfizer-BioNTech a mladších vakcínou AstraZeneca. Hlavne o druhej spomínanej sa veľa hovorí v súvislosti s vedľajšími účinkami tesne po jej podaní a tiež účinnosťou pre nové varianty koronavírusu. Toto delenie sa prirodzene môže zmeniť podľa dostupnosti jednotlivých vakcín na Slovensku. Môžete nesúhlasiť s prideleným termínom, v tom prípade vám bude pridelený náhradný termín.

Štart aplikácie Čakáreň je naplánovaný na pondelok 15. marca. Termín spustenia tejto aplikácie nie je nijako ovplyvnený demisiou doterajšieho Ministra zdravotníctva Mareka Krajčiho. Či sa tak naozaj stane budeme pozorne sledovať a prinesieme vám nové informácie.

Ministerstvo má ešte ohlásiť spôsob, ako sa na očkovanie budú prihlasovať ľudia, ktorí nemajú možnosť urobiť tak elektronicky a ani nemajú o to koho požiadať. Doterajšie snahy MZ sú smerované na miestnu samosprávu. Je pravda, že na lokálnej úrovni sa o takýchto ľuďoch vie asi najlepšie, ale je to ďalšia z úloh, ktorú štát poľahky presúva na samosprávy.

Je celkom pravdepodobné, že ak aplikácia Čakáreň nebude spoľahlivo fungovať, očkovacie centrá sami prevezmú úlohu objednávania si pacientov napr. pri podaní druhej dávky vakcíny. Pripomeňme, že na Slovensku máme aktuálne 88 očkovacích centier.

Aplikácia čakáreň je už spustená.

Aktuálne správy o aplikácii čakáreň nájdete tu

Tak prečo prihlasovanie na očkovanie nefungovalo a prečo by sa dalo veriť novej aplikácii Čakáreň?

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.