Aplikácia je dostupná pre iOS a Android a tiež aj ako CRM platforma pre mestá a obce a to úplne zadarmo.

Slovenská technologická firma Resco vyvinula novú mobilnú aplikáciu Lepšia obec, ktorá má uľahčiť riešenie problémov v obciach a mestách. Občania môžu vďaka novej aplikácii jednoduchšie nahlasovať problémy a tiež byť lepšie informovaní o procese riešenia ich podnetu.

Resco pri vývoji novej appky vychádzalo z výsledkov vlastného prieskumu, ktorý tvrdí, že 9 z 10 ľudí sa zaujíma o dianie vo svojej obci. Prieskum pre Resco realizovala agentúra 2muse na reprezentatívnej vzorke 1009 respondentov v čase od 10.5. do 13.5.2018. Až 68% opýtaných občanov však nikdy nepodalo žiadnu žiadosť o riešenie problému, pretože neverí, že by sa tým niekto zaoberal, resp. že by sa tým niečo vyriešilo. Slovenská spoločnosť však verí, že by aplikácia Lepšia obec mohla tento negatívny postoj zmeniť.

Lepšia obec je dostupná v dvoch verziách – mobilná aplikácia je dostupná pre občanov na nahlasovanie problémov, mestá a obce majú k dispozícii svoj vlastný portál s CRM systémom, kde sa im zobrazujú podnety od občanov a môžu ich riešiť. Takisto môžu do svojej platformy zahrnúť technikov alebo dodávateľov, ktorým budú následne preposielať požiadavky na riešenie problémov. Technici majú k dispozícii samostatnú mobilnú aplikáciu, do ktorej im bude obec posielať požiadavky na riešenie.

Ľudia nevidia zmysel v podávaní podnetov. Aplikácia Lepšia obec to chce zmeniť

Ako to funguje?

Lepšia obec funguje v praxi nasledovne – občan môže cez aplikáciu nahlásiť problém, odfotiť ho a manuálne zadať adresu alebo povoliť aplikácii automatické získanie GPS súradníc. Po odoslaní sa podnet zobrazí v systéme samosprávy obce a mesta. Úradník si môže pozrieť všetky podrobné informácie, ako je čas podania a všetky údaje, ktoré odoslal občan. Ten je o prijatí podnetu informovaný vo forme notifikácie.

Úradník môže následne zadať požiadavku technickým službám, ktoré zahrnul do svojej platformy a dodávateľ ju po vyriešení označí ako dokončenú. Táto informácia sa zobrazí v systéme úradu, ktorý môže riešenie problému v prípade potreby skontrolovať a označiť ho ako ukončený – občan opäť dostane notifikáciu a to aj s prípadnými doplnkovými informáciami.

Rozhranie aplikácie Lepšia obec

Používať ju môžete anonymne aj bez internetu

Aplikácia Lepšia obec funguje v offline aj online režime. V prípade offline režimu sa podnet uloží vo vašom smartfóne a automaticky sa odošle pri najbližšom pripojení do Wi-Fi siete. Môžete ju používať anonymne alebo si vytvoriť vlastný profil so základnými údajmi. Výhodou je, že aplikácia rieši aj duplicitu, takže ak budete chcieť zadať nový podnet v oblasti, kde už bol nejaký problém ohlásený, Lepšia obec ho zobrazí. Vďaka tomu môžete dať tomuto problému ďalší hlas alebo ak je váš problém iný, vytvoriť nový podnet.

Z pohľadu obcí a miest je výhoda, že Lepšia obec nevyžaduje žiadnu inštaláciu ani administráciu. Obce môžu o túto platformu požiadať prostredníctvom webu lepsiaobec.resco.net a práve ich záujem bude z hľadiska celkového praktického prínosu tohto riešenia rozhodujúci.

Google Play
App Store

Lepšia obec je dostupná v App Store pre iOS a v Obchode Play pre Android

Prečítajte si aj:

Slovenská spoločnosť Resco sa orientuje aj na inteligentné mestá

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit