V obchode AppGallery sa objavila ďalšia kľúčová mobilná aplikácia pre slovenských používateľov.

Huawei buduje vlastný ekosystém a jeho aplikačný obchod AppGallery sa utešene rozrastá. Najnovším prírastkom je mobilné bankovníctvo od mBank, ktoré je v AppGallery dostupné už aj vo verzii pre slovenských používateľov.

Mobilná aplikácia mBank pre Huawei telefóny ponúka prakticky všetky funkcie, ktoré nájdete aj v Google Play verzii pre ostatné telefóny so systémom Android. Poteší rýchlosťou a stabilitou a ponúka prehľadné a moderné používateľské rozhranie, okamžitý prehľad o transakciách, rýchle vytvorenie platby a užitočné funkcie, vďaka ktorým sa môžete chrániť pred nechcenými poplatkami.

Pridanou hodnotnou mBank aplikácie pre Huawei telefóny sú fungujúce push notifikácie, čo nie je v prípade bankových aplikácií v obchode AppGallery zatiaľ samozrejmosť. Push notifikácie sú v prípade tejto aplikácie užitočné nielen kvôli neustálemu prehľadu o transakciách, ale aj z hľadiska potvrdzovania platieb prostredníctvom mobilných autorizácií.

A pokiaľ účet v mBank nemáte, pomocou mobilnej aplikácie (nielen) pre Huawei telefóny si ho môžete založiť. Netreba podpisovať zmluvu osobne v pobočke alebo prostredníctvom kuriéra, stačí mať po ruke občiansky preukaz a účet si založíte kdekoľvek, iba pomocou aplikácie.

Účet mKonto je zadarmo bez akýkoľvek podmienok a zbytočných poplatkov. Ponúka bezplatné výbery zo všetkých bankomatov na Slovensku i v zahraničí v prípade výberu vo výške 70 eur, resp. v ekvivalentnej výške v cudzej mene. Zdarma sú aj všetky prichádzajúce a odchádzajúce platby, trvalé príkazy a inkasá. Vedenie karty je zadarmo, pokiaľ ňou mesačne zaplatíte aspoň 70 eur.

Aplikácia mBank a jej obrazovka prihlásenia a úvodná obrazovka. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

Najlepšie funkcie aplikácie mBank pre Huawei telefóny

Aplikácia mBank ponúka rýchly prehľad o zostatku na účte a na kreditnej karte, ktorý môžete vidieť aj bez nutnosti prihlásiť sa do aplikácie. Po prihlásení, ktoré je možné vykonať odtlačkom prstu alebo PIN kódom, máte detailný prehľad o posledných transakciách.

Na úvodnej obrazovke sú k dispozícii tri ikony pre rýchlu voľbu, takže si môžete vytvoriť skratku na vytvorenie novej platby, presun prostriedkov na váš účet či na splátku kreditnej karty. Rovnako máte okamžitý prehľad o posledných transakciách s rýchlym prístupom na obrazovku s kompletnou históriou. V rámci nej môžete pohodlne vyhľadávať v transakciách pomocou fulltextového vyhľadávania.

Aplikáciu od mBank používame na rôznych zariadeniach so systémom Android a iOS už dlhodobo a oceňujeme prehľadné kategorizovanie platieb a transakcií. Vďaka tomu máte rýchly prehľad o tom, koľko peňazí ste zaplatili za potraviny či pohonné hmoty. Aplikácia tiež ponúka prehľadné informácie o plánovaných budúcich platbách.

Z praktického hľadiska využívame mobilnú aplikáciu mBank najčastejšie na kontrolu a autorizovanie platieb, na rýchle platenie cez QR kód a na správu platobných kariet. Všetky tieto funkcie ponúka aj aplikácia pre Huawei telefóny. K dispozícii je funkcia na poslanie platby na telefón či jej vytvorenie/pohodlné zaplatenie cez QR kód a výhodou sú tiež už spomenuté fungujúce push notifikácie.

Možnosti platieb a mobilné autorizácie v aplikácii mBank. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

Pohodlná správa platobných kariet a ochrana pred nechcenými poplatkami

Aplikácia mBank patrí medzi najlepšie na slovenskom trhu z hľadiska správy platobných kariet. Rýchlo a pohodlne si môžete zobraziť údaje platobnej karty priamo cez aplikáciu, takže ak potrebujete za niečo zaplatiť v internetovom obchode a kartu nemáte pri sebe, v mobilnej aplikácii si môžete, po zadaní vášho PIN kódu pre aplikáciu, zobraziť číslo karty a aj jej CVC kód.

Aplikácia takisto umožňuje rýchlo a pohodlne meniť limity karty, zadefinovať si dočasné limity alebo kartu dočasne či úplne zablokovať. Rovnako je možné zakázať alebo povoliť bezkontaktné a zahraničné platby, platenie pomocou magnetického prúžku a špecialitou sú tzv. platby s konverziou meny (DCC) a výbery z bankomatov s poplatkom. Aj tieto funkcie je možné v aplikácii povoliť, či zakázať.

Pre vysvetlenie, službu s názvom Dynamic Currency Conversion (DCC) obvykle ponúkajú prevádzkovatelia bankomatu či terminálu v inej mene, ako je mena vašej platobnej karty. Najčastejšie sa s DCC transakciami môžete stretnúť v zahraničí. A s bankomatmi s tzv. surcharge poplatkom sa môžete stretnúť pri výbere hotovosti z bankomatu cudzej banky. Tá si môže za výber peňazí účtovať poplatok a na túto skutočnosť nemusíte byť vždy dostatočne upozornený, prípadne môžete túto informáciu prehliadnuť.

K dispozícii je tiež možnosť založiť si a kompletne spravovať sporiaci účet mSporenie. Funguje to tak, že si nastavíte cieľ, na ktorý si budete odkladať peniaze pravidelne vo forme trvalého príkazu alebo zaokrúhľovaním/odkladaním zadanej sumy z každej transakcie. Podrobnosti o mSporení nájdete na oficiálnom webe.

Nastavenie limitov a povolení pre platobné karty v aplikácii mBank. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

V čom sa odlišuje od Google Play verzie?

Aplikácia pre mBank, ktorú nájdete v Huawei AppGallery, ponúka všetky vyššie spomenuté funkcie. Kvôli absencii Google služieb však nefunguje platenie cez Google Pay a Huawei zatiaľ nemá vlastné riešenie na bezkontaktné platby, ktoré by bolo dostupné na Slovensku. Riešením môže byť bezkontaktná nálepka mNálepka.

V aplikácii rovnako zatiaľ nie sú zabudované mapové podklady od Huawei, takže vám aplikácia neukáže bankomaty či pobočky mBank vo vašom okolí. Očakávame však, že podpora pre mapové podklady príde do Huawei verzie v blízkej budúcnosti v niektorej z budúcich aktualizácií.

Huawei telefóny bez Google služieb momentálne neumožňujú bezkontaktné platenie. Využiť však môžete bezkontaktnú nálepku mNálepku. Zdroj: Roman Kadlec/TOUCHIT

Prečítajte si aj:

Huawei telefóny: Toto sú moje skúsenosti zo života bez Google služieb v roku 2020

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit