Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do konca roka 2019 musia takmer všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri zapísať svojich konečných užívateľov výhod. Občianske združenie Slovensko.Digital na svojom portáli Návody.Digital pripravilo aplikáciu, ktorá zápis konečných užívateľov výhod do obchodného registra zjednoduší.

Aplikácia prevedie používateľa niekoľkými krokmi, v ktorých vyplní údaje potrebné na zápis. Vygenerovanie návrhu na zápis do obchodného registra cez aplikáciu zvládne používateľ prostredníctvom pár kliknutí. Používateľ je celým procesom prevádzaný krok po kroku návodom, v ktorom sú vysvetlené jednotlivé kroky a úkony. V úvode, po zadaní obchodného mena, sú používateľovi poskytnuté predvyplnené údaje o právnickej osobe, ktoré sú verejne dostupné, ako napríklad sídlo právnickej osoby, príslušný okresný súd či číslo vložky v obchodnom registri.

Po vyplnení osobných údajov konečných užívateľov, ktorými sú fyzické osoby profitujúce z činnosti právnickej osoby, sa používateľ dostane k sumarizačnému kroku. Po kontrole údajov ho aplikácia vyzve k elektronickému podpisu vytvoreného dokumentu. Takto pripravený návrh na zápis je lokálne uložený a môže byť nahraný prostredníctvom elektronickej služby na Ústredný portál verejnej správy. Aplikácia bola vytvorená v spolupráci s dobrovoľníkmi zo spoločnosti JUMP soft ako príklad, ako by mohli vyzerať používateľsky prívetivé služby štátu.