Aj ľudia bez domova sú ľudia.

Občianske združenie Vagus pripravilo v spolupráci so štúdiom Appoxide Lab aplikáciu, vďaka ktorej môžete týmto ľuďom pomôcť. Funguje na princípe na základe toho, že nahlásite osobu, o ktorej si myslíte, že potrebuje pomoc alebo asistenciu.

Napríklad s nájdením nejakého ubytovania. Títo ľudia majú totiž situáciu podstatne ťažšiu ako bežný človek. Niekedy nemajú kvôli zdravotným ťažkostiam možnosť sa presunúť do ubytovacieho zariadenia.

Po ostatnej tuhej zime a desiatkach nami zachránených ľudí sa nám ozval začínajúci tím zo štúdia Appoxide Lab, ktoré nám ponúklo, že takúto aplikáciu v spolupráci s nami vyvinú zdarma. Okamžite sme súhlasili, lebo veríme, že tak budeme môcť pomôcť ešte väčšiemu počtu ľudí na území hlavného mesta,” povedal Sergej Kára, projektový riaditeľ Vagusu.

Terénni pracovníci majú od pondelka do soboty výjazdy na pomoc týmto ľuďom. Nemôžu však ustriehnuť všetko a najmä nejaké výnimočne vzniknuté situácie.

Terénni sociálni pracovníci v projekte Streetwork, ktorý Vagus prevádzkuje denne, pracujú so stovkami ľudí bez domova na území Bratislavy. Podnety prijaté z aplikácie pracovníci Vagusu vyhodnotia v čase svojej služby (pondelok až piatok od 9:00 do 21:00 a v sobotu od 17:00 do 21:00) do pár minút a ak je situácia daného človeka kritická, dokážu okamžite na dané miesto vyraziť a poskytnúť človeku bez domova krízové poradenstvo, odvoz do nocľahárne alebo teplý čaj, či prikrývku.

Touto aplikáciou odošlete upozornenie, ak natrafíte na nejakú skupinku takýchto ľudí. Nemusíte nič vysvetľovať, ani sa obávať, čo robiť, čo vlastne povedať. Všetky najdôležitejšie informácie naťukáte v aplikácií, pripísať môžete aj vlastné postrehy a informácie. Správu potom dostanú terénni pracovníci a tí budú na vašu správu reagovať.

Vynikajúca aplikácia. Zatiaľ iba pre Bratislavu, avšak tento prínos oceňujeme a veríme, že ho ocenia aj ľudia, ktorým vďaka nej pomôžete.

V prípade, že si nechcete inštalovať aplikáciu, stále môžete použiť číslo 0949/655 555 na pomoc ľuďom bez domova.

Stiahnite si:

Google Play
App Store

Prečítajte si aj:

Apple Watch zachránili ďalší život. Môžu však pomôcť každému

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.