Budú aplikácie užitočnejšie alebo otravnejšie?

O tzv. Google Awareness API sa hovorilo už na konferencii Google I/O 2016. Ide o nástroje, ktoré môžu vývojári integrovať do svojich aplikácií a tie vďaka nim získajú lepší prehľad o okolí používateľa.

Tieto API (application programming interface – rozhranie pre programovanie aplikácií) umožnia aplikáciám pristupovať k aktuálnej lokalite, počasiu, ale aj k tomu, čo používateľ práve robí – či sedí, chodí, behá alebo cestuje v dopravnom prostriedku. Takisto dokážu zistiť aktuálny čas, či ste doma alebo nie a komunikovať s Bluetooth majákmi, ktoré by sa mali už čoskoro objaviť v obchodoch alebo v obchodných domoch za účelom navigácie, poskytovania informácií a zliav v predajniach.

Google vytvoril Awareness API s cieľom zdokonaliť kontextové funkcie aplikácií a smartfónu. Inak povedané, aby aplikácie na základe vášho okolia a správania vedeli odhadnúť vašu ďalšiu činnosť alebo interakciu a zareagovali aj bez nutnosti manuálneho ovládania. Táto snaha je výborne viditeľná v prípade virtuálneho asistenta Google Now. Z hľadiska Awareness API môže byť príkladom napr. pripojenie slúchadiel k telefónu a prechod z chôdze do behu. Telefón zistí, že bežíte, máte slúchadla na ušiach a automaticky vám ponúkne playlist s pesničkami na behanie.

Otázkou ostáva, či dokážu Google a vývojári aplikácií nájsť vhodný kompromis medzi užitočnosťou a otravnosťou týchto kontextových nástrojov.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit