Aplikácie vyhradené pre olympiádu nás sledujú.

Biznis plán je jasný a Olympijské hry 2024 v Paríži sú dobrým spôsobom, ako zbierať používateľské dáta a ďalej ich predávať technologickým firmám a inzerentom. Aplikácia Paris 2024 Olympics má viac ako 10 miliónov stiahnutí a je to dobrý spôsob, ako mať prehľad o novinkách a programe tejto udalosti. To bez pochýb. Športovú udalosť môžete sledovať aj na Maxe. O tom, ako aplikácia zbiera dáta informoval web Cybernews.

Zber dát ako základ

Jednou z oblastí dát, ktoré aplikácia zbiera, je história vášho prehliadania webu. Medzinárodný olympijský výbor priznáva, že aplikácia zhromažďuje osobné údaje a vytvára profily používateľov. Tie následne zdieľa s ďalšími firmami ako napríklad Facebook, Google, Apple alebo X. Výbor sa však zastrešuje tým, že to robí na dosiahnutie čo najlepšieho zážitku z používania aplikácie. Tá však vyžaduje aj viaceré povolenia takpovediac navyše.

Cybernews sa rozhodol preskúmať, v akom stave sú ďalšie aplikácie, keďže oficiálna nepredstavuje jedinú možnú a užitočnú pre toto športové podujatie. Vybral 12 aplikácií pre Android, ktoré budú nápomocné pri olympijských hrách v Paríži. Ich zistenia boli neprekvapivé a aplikácie informujú v nedostatočnom rozsahu, aké dáta zbierajú. Bezpečnostný výskumník Mantas Kasiliauskis hovorí, že „vyžadujú nadmerne nebezpečné povolenia a zdieľajú citlivé údaje používateľov s inzerentmi“.

cybernews olympic apps permissions textovy diagramZdroj: Cybernews

Ďalšie aplikácie

Extrémnym príkladom je aplikácia Bonjour RATP. Slúži na navigáciu po hlavnom meste, na nákup dopravných lístkov a vyhľadanie trás. Zároveň však patrí medzi aplikácie, ktoré zbierajú najviac dát. Odhaduje sa, že ide až o zhromažďovanie 18 dátových bodov z 38. Okrem toho aplikácia zbiera presné údaje o polohe a zdieľa aj polohu na reklamné účely, zabraňovaniu podvodov alebo dodržiavania predpisov. Podobne sú na tom aj aplikácie TheFork, ktorá slúži na rezerváciu reštaurácii alebo napríklad Citymapper, ktorá je určená na používanie MHD.

Aplikácia Stakeholder Experience & Access Tool (S.E.A.T.) slúžiaca pre akreditovaných účastníkov v hrách uvádza, že nezhromažďuje žiadne údaje. Od používateľov však vyžaduje povolenia na čítanie a zápis do externého úložiska, prístup ku kontaktom ako aj ku kalendáru alebo mediálnym súborom v zariadení.

cybernews olympic apps permissions dangerousZdroj: Cybernews

Poloha

Zber údajov o polohe nechápeme ako veľký zásah do súkromia používateľa. Hovoríme najmä o spojitosti s aplikáciami na používanie dopravných prostriedkov v hlavnom meste. Tu je sledovanie a prístup k takýmto senzorom a logický. Problémom však býva nedostatočná deklarácia toho, čo všetko aplikácia zbiera. Tiež vyvstáva otázka, prečo chce aplikácia žiadať nadmerný prístup k rôznym oblastiam smartfónu a systému.

Úložisko

Podozrivým môže byť aj prístup k úložisku, no faktom zostáva, že aplikácie potrebujú tento prístup na ukladanie údajov do vyrovnávacej pamäte. Ide napríklad o to, aby ste mohli používať mapové podklady aj bez pripojenia k internetu. To platí aj pre ďalšie informácie, ako sú napríklad cestovné poriadky off-line.

Aplikácie, ktoré používame v bežnom živote, sú užitočným doplnkom. Je zbytočné o tom vôbec pochybovať, avšak isté je, že aplikácie by mali mať prístup len tam, kde to nevyhnutne potrebujú. Nehovoriac o tom, že by si nemali vytvárať o používateľoch profil. Takto to vyzerá ako učebnicový príklad, ktorý presahuje ochranu osobných údajov. Tie zväčša končia vo veľkých technologických firmách a inzertných spoločnostiach.

Zber údajov je však rizikový aj vzhľadom na geopolitickú situáciu a možnosť získavať informácie cudzími organizáciami. Nejde tak len o sledovanie vlády svojich občanov, ale aj o riziko sledovania osôb prostredníctvom zahraničných agentúr. Dá sa pochybovať o tom, že nadmerný zber osobných údajov vylepší používateľský zážitok. To však deklarujú aplikácie naprieč celým spektrom Androidu, nielen aplikácie zamerané na olympijské hry.

Zdroj: Cybernews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.