Vlády a zdravotnícke orgány na celom svete spolupracujú na hľadaní riešení pandémie ochorenia COVID-19.

Vývojári softvéru prispievajú tvorbou technických nástrojov, ktoré pomáhajú bojovať proti vírusu. V tomto duchu spolupráce, spoločnosti Google a Apple spúšťajú spoločný projekt, aby umožnili používanie technológie Bluetooth na pomoc vládam a zdravotníckym agentúram pri znižovaní šírenia vírusu, pričom pri návrhu je najdôležitejšie súkromie a bezpečnosť používateľov.

 

Google a Apple, koronavirus

Zdroj: The Verge

Keďže COVID-19 sa môže prenášať v tesnej blízkosti postihnutých jednotlivcov, úradníci verejného zdravotníctva označili sledovanie kontaktov za cenný nástroj, ktorý pomôže obmedziť jeho šírenie. 

Spoločnosť Apple a Google uvedú komplexné riešenie, ktoré bude obsahovať rozhrania programovania aplikácií (API) a technológiu na úrovni operačného systému, ktorá pomôže pri sledovaní kontaktov. Vzhľadom na naliehavú potrebu je plánované implementovať toto riešenie v dvoch krokoch pri zachovaní silnej ochrany súkromia používateľov.

V máji obe spoločnosti uvedú API, ktoré umožňujú interoperabilitu (spoluprácu) medzi zariadeniami Android a iOS pomocou aplikácií úradov verejného zdravotníctva. Tieto oficiálne aplikácie budú pre používateľov k dispozícii na stiahnutie prostredníctvom ich príslušných obchodov s aplikáciami.

V nadchádzajúcich mesiacoch sa budú Apple a Google usilovať o to, aby priniesli platformu na sledovanie kontaktov založenú na Bluetooth tým, že túto funkciu zabudujú do základných platforiem. Toto je pokročilejšie riešenie ako API a umožnilo by sa väčšiemu počtu jednotlivcov zúčastniť sa, ak sa rozhodnú prihlásiť, ako aj umožniť interakciu s širším ekosystémom aplikácií a vládnymi zdravotníckymi orgánmi. 

Súkromie, transparentnosť a súhlas sú v tomto úsilí prvoradé.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Huawei P40 Pro: Fotoaparát a videokamera do vrecka (RECENZIA a VIDEO)

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.