Užitočná vec najmä pre vládne a zdravotnícke organizácie.

V súvislosti s koronavírusom a opatreniam na obmedzenie pohybu ľudí vydáva Apple svoje vlastné štatistiky. Pridáva sa tak ku Googlu, ktoré tento krok už spravil. Apple vychádza zo štatistík svojich máp a samozrejme, ide o ľudí používajúcich jeho produkty, teda iPhony.

Dáta sú anonymné a firma vlastne neposkytuje príliš veľa detailov. Číselné údaje nie sú známe a ako vidno, graf zobrazuje percentuálne zmeny v čase.

apple mobility report

Čo sa týka anonymity, tak ani samotná spoločnosť nemá k jednotlivým navigačným požiadavkám používateľov pridelené jednoznačné identifikátory. Teda anonymizovať dáta nebol pre firmu žiadny problém a fungovanie máp od Applu je takto priamo navrhnuté.

Štatistiky sa dajú stiahnuť priamo na stránke Mobility Trends Report vo formáte CSV. Tu nájdete desiatky krajín a regiónov sveta. Keďže mapy od Applu podporujú navigovanie nielen autom alebo na pešo ale aj prostredníctvom hromadnej dopravy, dajú sa sledovať rôzne údaje.

Avšak je prirodzené, že na získanie týchto dát musia mať mapy v danej krajine podporu. Preto sa dostupnosť podľa typu dopravy odlišuje ak máme na mysli práve hromadnú dopravu.

Zdroj: Apple

Prečítajte si aj:

Google vyhodnotil pohyb ľudí počas prebiehajúcej pandémie koronavírusu: Čo sa zmenilo na Slovensku?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.