Od predstavenia tejto novinky používatelia Apple zariadení premýšľajú, ako tento relatívne lacný jablčný doplnok využiť všemožnými spôsobmi.

Od momentu, kedy boli prvé Apple AirTagy dostupné sa tieto myšlienky začali premietať do reality, čo nie je úplne správne. Používatelia začali tento lokalizátor skúšať ako bezpečnostný prvok, ktorý by mal monitorovať pohyb ich detí alebo domácich miláčikov. AirTag dokáže monitorovať rôzne osobné predmety, čo je jeho primárnou funkciou, no na monitorovanie detí ani zvierat vhodný určite nie je, uviedla Kaianna Drance (vice president Product Marketing – Apple) a Ron Huang (senior director of sensing and connectivity – Apple) v rozhovore pre portál Fast Company. Na tento účel sú v rámci monitorovania pohybu detí vhodnejšie Apple Watch, ktoré ponúkajú pokročilú funkcionalitu a v niektorých štátoch aj možnosť využitia LTE verzie.

Apple AirTag

Apple AirTag

Apple AirTag je primárne určený na monitorovanie a lokalizovanie rôznych osobných predmetov, ako sú peňaženky, kľúče, tašky a pod. V praxi ide predovšetkým o monitorovanie, resp. lokalizovanie vecí prevažne vo vašej blízkosti, s možnosťou vzdialeného, no nie na 100% presného a okamžitého lokalizovania. AirTag používa komunikačný protokol Bluetooth, UWB a čip U1. Vďaka U1 čipu je možné sa k nemu v rámci bežného dosahu presne navigovať a rýchlo nájsť napr. zapatrošené kľúče.

Ak Apple AirTag stratíte, resp. predmet, na ktorom je pripevnený a budete mimo dosah, tak nemusíte zúfať, stále máte nádej obe veci nájsť. AirTag totiž pracuje podobným spôsobom ako nové iPhony a pod. V pravidelných intervaloch vysiela zabezpečený Bluetooth signál, pričom akékoľvek cudzie zariadenie (využívajúce funkciu Nájsť alebo po starom „Find My iPhone“), ktoré sa dostane do blízkosti vášho lokalizátora, môže tento signál zachytiť a následne nahlási jeho presnú polohu do iCloudu. Po tomto procese uvidíte polohu vášho lokalizátora na mape v aplikácii Nájsť. Veľkou výhodou je, že po celom svete je viac než miliarda aktívnych Apple zariadení, ktoré môžu slúžiť ako „monitorovacia sieť“ akéhokoľvek AirTagu.

Apple AirTag

Apple AirTag

Dodajme, že celý proces je anonymný a zašifrovaný, pričom chráni súkromie všetkých zainteresovaných zariadení. Okrem toho je tento proces veľmi úsporný, takže zbytočne netrápi batériu (tá by mala vydržať až dva roky – v prípade potreby je užívateľom ľahko vymeniteľná).

Ide o super technológiu, avšak nie vhodnú na monitorovanie detí a zvierat. Ak nie ste v priamo dosahu, tak máte v iPhone k dispozícii iba poslednú zachytenú polohu, pričom by ste museli čakať, kým sa AirTag priblíži k nejakému inému Apple zariadeniu, aby ste mohli získať ďalšie informácie o polohe, čo nie je ideálne. Ak ho pripevníte na zviera, a to vám ujde niekde do lesa, kde nie sú žiadne Apple zariadenia, tak vám to absolútne nepomôže, nakoľko sa AirTag nebude mať o čo „chytiť“. Nie je to samostatné monitorovacie zariadenie – na to slúžia iné zariadenia, ako napr. Invoxia GPS tracker a pod.

Zdroj: fastcompany.com

Prečítajte si aj:

Invoxia GPS Tracker – Inovatívny GPS lokátor s elegantným dizajnom

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE