Xiaomi sa stabilne drží na tretej priečke.

Canalys zverejnil analýzu trhu so smartfónmi za rok 2023 a priniesol odpoveď na každoročnú otázku – kto bol najväčším predajcom smartfónov? Samsung sa síce väčšinu času držal na čele, avšak v poslednom kvartáli ho Apple doslova zadupal. Je zrejmé, že dôvodom sú nové iPhony 15 (Pro) a fakt, že väčšina používateľov už čakala na vlajkové lode série Galaxy S24, ktoré budú predstavené 17. januára 2024.

Výsledkom teda je, že v Q4 2023 mal Apple 24 % podiel na trhu a Samsung mal 17 % podiel. Na tretej priečke sa stabilne drží Xiaomi s 13 %. Štvrtým v poradí s 9 % podielom je Transsion, ktorý dominuje najmä v Afrike a vo svojom portfóliu má značky ako Tecno a Infinix – tie sú v predaji aj na Slovensku. Piate miesto patrí značke vivo so 7 % a v tesnom závese za ním je OPPO.

Celkovo sa dá povedať, že trh so smartfónmi konečne rastie a dosiahol medziročný rast na úrovni 8 %, čo je pozitívna informácia. Canalys tiež odhaduje, že výrobcovia smartfónov dodali v roku 2023 celkovo 1,1 miliardy telefónov.

Analýza trhu so smartfónmiZdroj: Canalys
Analýza trhu so smartfónmi
Analýza trhu so smartfónmiZdroj: Canalys
Analýza trhu so smartfónmi

Zdroj: Canalys

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit