Znie to ako obrovské číslo, ale má to svoje dôvody.

Spoločnosť Apple je známa tým, že aplikácie, ktoré umiestňuje do svojho softvérového obchodu App Store, musia prejsť náročným schvaľovacím procesom. To, že ani zďaleka všetky prísnym normám nevyhovejú, dokladujú aj údaje spoločnosti Atlas VPN, o ktorých informoval portál TechRadar.com.

Podľa nich Apple v rozmedzí rokov 2020 až 2022 nezaradila do svojho obchodu s aplikáciami približne 958 000 aplikácií, ktoré sa snažili získať príliš veľa citlivých údajov o používateľoch, alebo iným spôsobom mohli zásadne narušiť ich súkromie.

Atlas VPN svoje zistenia založil na číslach získaných priamo z výročných správ spoločnosti Apple. Podľa nich Apple v roku 2020 zablokoval 215 000 aplikácií a v roku 2020 už 400 000 aplikácií, čo predstavuje nárast o takmer 100 percent.

Vo väčšine prípadov bol aplikáciám zamietnutý prístup do obchodu práve z dôvodu ochrany súkromia používateľov. Pri kontrole aplikácií sa často zistilo, že sa snažili zhromažďovať viac údajov, ako bolo potrebné, alebo ich zdieľali s tretími stranami bez náležitého zverejnenia, či dokonca súhlasu používateľa.

Niekedy sa však aplikácie snažili používateľov aj finančne poškodiť. Spoločnosť Apple uviedla, že od roku 2020 zabránila podvodným transakciám v hodnote viac ako päť miliárd dolárov a zablokovala transakcie miliónmi ukradnutých kreditných kariet.

Apple si v súčasnosti berie z transakcií v App Store 30 percent, hoci tento podiel postupne klesá v závislosti od toho, ako dlho je daná aplikácia v obchode. App Store je zároveň prakticky jediný zdroj na aplikácie pre používateľov iPhonov a iPadov, ale uvedený monopol sa v budúcnosti podľa všetkého zmení, keďže na to tlačí Európska únia svojou legislatívou.

Zdroj: TechRadar.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.