Do predaja sa dostanú v roku 2024.

Apple na vývojárskej konferencii WWDC oficiálne predstavil okuliare pre rozšírenú realitu, o ktorých sa špekulovalo dlhé roky. Nazývajú sa Apple Vision Pro a sú doslova nabité technológiami.

Ich základom je dvojica zaoblených micro-OLED displejov s 23 miliónmi pixelov (oba displeje dokopy) a rozlíšením 4K pre každé oko, ktoré vytvoria virtuálne prostredie v skutočnom svete okolo vás. Tak, ako to v minulosti skúšal už Microsoft so svojimi okuliarmi Hololens.

Apple však ide o krok ďalej a jeho okuliare Vision Pro prídu na trh s bohatým ekosystémom aplikácií a operačným systémom visionOS. Ten dostane vlastný App Store, avšak vďaka kompatibilite s iOS a iPadOS budú na okuliaroch fungovať státisíce aplikácií pre iPhone a iPad.

Pozrite si 10-minútové video od Applu, ktoré prezentuje funkcie a technológie okuliarov Apple Vision Pro

Ovládanie ako zo sci-fi filmu

Vďaka tomu by mali okuliare pre rozšírenú realitu, ktoré samotný Apple označuje ako svoj prvý „spatial computer“ (voľný preklad je priestorový počítač), ponúknuť výrazne všestrannejšie možnosti využitia ako okuliare Microsoft Hololens, ktoré boli zamerané primárne na pracovné využitie.

Apple prezentoval, ako sa dajú jeho okuliare využiť na prácu, na komunikáciu s blízkymi cez Face Time a na sledovanie filmov doma či v lietadle. Môžete sledovať aj 3D filmy alebo zhotovovať priestorové fotky či videá (k dispozícii je tlačidlo na fotenie), ktoré si následne cez okuliare pozriete.

Prezentácia okuliarov Apple Vision Pro pripomínala v niektorých momentoch ovládanie počítača ako zo sci-fi filmu Minority Report – vidíte vaše okolie, zobrazí sa virtuálna domovská obrazovka, z nej spustíte aplikácie a ich okná si rozmiestnite okolo seba. Môžete ich zväčšovať, zmenšovať, posúvať k sebe a od seba a pripnúť ich na konkrétne miesto v skutočnom svete. Dokonca je možné bezdrôtovo pripojiť MacBook a pracovať s ním v rozšírenej realite.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Rozhranie obchodu App Store pre visionOS. V pozadí je skutočná miestnosť

Až 30,5 metrový obraz a množstvo kamier, senzorov a mikrofónov

Dva displeje okuliarov dokážu vytvoriť virtuálnu obrazovku o veľkosti 30,5 metra. Jej veľkosť si môžete podľa potreby zmenšiť a rovnako si môžete upraviť, ako moc bude svet okolo vás virtuálny, resp. skutočný. Na tento účel slúži otočná korunka, ktorú mnohí používatelia poznajú zo smart hodiniek Apple Watch, a ktorá predstavuje jeden z ovládacích prvkov okuliarov Vision Pro.

Samotné ovládanie rozšírenej reality nevyžaduje žiadne externé ovládače či ďalšie zariadenia. Vystačíte si iba s kombináciou očí, vašich rúk a hlasu. Aby to všetko fungovalo spoľahlivo, okuliare dostali do výbavy 12 kamier, 5 senzorov a 6 mikrofónov.

Oči fungujú ako náhrada za kurzor myši, keďže okuliare sledujú pohyb očí a vedia, kam sa pozeráte. Ďalšie úkony robíte gestami rúk a adresu webových stránok môžete zadávať diktovaním. Rovnako môžete použiť virtuálnu asistentku Siri na rýchle spustenie alebo zatvorenie aplikácií hlasovými povelmi.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro obsahuje 12 kamier, 5 senzorov a 6 mikrofónov

Apple M2 + Apple R1

Samozrejme, v prípade potreby môžete k okuliarom pripojiť Bluetooth klávesnicu či herný ovládač pre PlayStation alebo Xbox. Prvé menované príslušenstvo uľahčí písanie emailov, herný ovládač zlepší zážitok z hrania hier – k dispozícii bude viac ako 100 titulov v rámci služby Apple Arcade.

Okuliare Apple Vision Pro poháňa procesor Apple M2, ktorý je základom viacerých dnešných MacBookov. Dopĺňa ho úplne nový čip Apple R1, ktorý spracováva dáta zo všetkých kamier, senzorov a mikrofónov a zabezpečuje, aby sa nové vizuály zobrazovali na displejoch okuliarov s maximálne 12 milisekundovou odozvou

Zaujímavou technológiou je funkcia EyeSight, ktorá má umožniť používateľom, aby sa počas používania okuliarov od Applu úplne neizolovali od svojho okolia. V praxi to znamená, že ostatní ľudia budú môcť vidieť oči používateľa, hoci práve používa okuliare. A používateľ bude môcť vidieť ostatných ľudí, keď sa dostanú do jeho blízkosti.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro majú funkciu EyeSight, vďaka ktorej nebudete úplne izolovaní od ľudí vo vašom okolí
Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro môžete ovládať iba očami a rukami. V prípade potreby môžete k okuliarom pripojiť Bluetooth klávesnicu

Optic ID, modulárny dizajn a výdrž 2 hodiny na batériu

Apple Vision Pro ponúkajú aj nový spôsob odomykania – rozpoznávaním očí. Technológia sa nazýva Optic ID a môžete ju využiť v rámci celého ekosystému Apple služieb, ako je platenie cez Apple Pay či prihlasovanie pomocou prihlasovacích kľúčov Passkeys.

Okuliare tvorí jediný kus trojrozmerne tvarovaného a laminovaného skla, ktorý funguje ako šošovka pre spomenutú výbavu kamier a senzorov. Sklo prechádza do rámu z hliníkovej zliatiny, pričom Apple vymyslel modulárny dizajn, aby umožnil prispôsobenie okuliarov na mieru. Ich nosenie a prichytenie umožňuje náhlavný popruh. Vo výbave je tiež audio systém s podporou priestorového zvuku.

Apple Vision Pro sú navrhnuté, aby ste ich používali počas celého dňa. Dajú sa používať aj v kombinácii s externou batériou, vtedy je výdrž maximálne 2 hodiny. Apple myslel aj na používateľov, ktorí nosia dioptrické okuliare. Tí si budú môcť k okuliarom pre rozšírenú realitu magneticky prichytiť špeciálne optické vložky od ZEISS.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro a externá batéria, ktorá zabezpečuje 2-hodinovú výdrž

Za 3500 dolárov od začiatku roka 2024

Presnú hmotnosť okuliarov Apple neuvádza, avšak podľa dostupných informácií je to menej ako 500 gramov. Apple počas vývoja headsetu Vision Pro zaregistroval viac ako 5000 patentov a tvrdí, že je to jeho prvý produkt, cez ktorý sa pozeráme a nie, na ktorý sa pozeráme.

Je zrejmé, že kalifornský technologický gigant chce so svojím prvým „priestorovým počítačom“ dosiahnuť minimálne rovnakú revolúciu ako s iPhonom. Či sa mu to podarí, to prezradia najbližšie roky.

Okuliare Apple Vision Pro sa dostanú do predaja začiatkom roka 2024 v USA. Ich cena bude 3500 dolárov. V ostatných krajinách budú okuliare dostupné v priebehu roka 2024.

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro majú otočnú korunku ako hodinky Apple Watch

Zdroj: Apple, The Verge

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit