V prípade integrácie AI do smartfónov od spoločnosti Apple nastal nečakaný zvrat.

Umelá inteligencia je dnes horúcou témou medzi výrobcami smartfónov. Po tom, čo Samsung do svojich telefónov vložil AI funkcie, sa strhla vlna záujmu o toto vylepšenie klasických smartfónov. Na rovnakú vlnu sa naladili aj viacerí výrobcovia Androidov ako napríklad HONOR a samozrejme aj samotný Google. Nikto ale nepochybuje o tom, že si takúto príležitosť nenechá ujsť ani Apple, ktorý do systému iOS zakomponuje taktiež AI prvky.

iOS 18 by mal byť prvou verziou operačného systému, ktorý prinesie AI do iPhonov. O tom, že AI bude skutočne súčasťou operačného systému od Applu hovoril dokonca aj Tim Cook. Ten však nešpecifikoval, ako chce AI priniesť do systému. Apple má pritom pracovať na vlastnom modeli AI, nateraz však podľa všetkého využije konkurenčné riešenia.

Apple má diskutovať o AI aj s Googlom

Model Gemini od Googlu je aktuálne prepracovaným modelom, ktorý postupne prichádza aj do Androidov. Nové funkcie si používatelia čoraz viac pochvaľujú, keďže ide o väčšie vylepšenie systému. Android totiž už dlhšiu dobu väčšie novinky nepriniesol, preto je aktualizácia v podobe AI skutočne žiadaná. Model Gemini si však všimol aj Apple, ktorý by mohol zvažovať jeho využitie aj pre iPhony.

iPhone 15Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15

Podľa známeho novinára a analytika Marka Gurmana má Apple diskutovať s Googlom o využití Gemini v systéme iOS. Gemini by mohlo priniesť nové funkcie do tohto systému už tento rok, nakoľko sa rozpráva o tom, že prvou dotknutou verziou systému má byť iOS 18. Apple však už predtým zvažoval, že by využil AI od konkurenčných spoločností, keďže podobné debaty viedol aj s Microsoftom. Práve Microsoft je totiž veľkým partnerom a sprostredkovateľom AI od spoločnosti OpenAI, ktorá stojí napríklad za ChatGPT.

Bližšie informácie by sme sa mohli dozvedieť už počas konferencie WWDC, na ktorej by mal Apple bližšie upresniť systém iOS 18. Zatiaľ nie je nič jasné, no existuje možnosť, že by Apple pracoval bližšie so svojím najväčším rivalom, Googlom. Stále však nevylučujeme, že spoločnosť pod vedením Tima Cooka pracuje na vlastnom riešení AI, ktoré by do iPhonov ale mohlo prísť o niečo neskôr.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.