Apple dnes na krátky čas odstavil svoj web, ktorý bol po opätovnom spustení „bohatší“ o dve novinky, ktoré sme očakávali až 25. marca na ohlásenej konferencii – Apple Special Event (viac info – TU).

Do jablčného portfólia pribudli dva nové iPady – Air a Mini. Otázkou je, prečo to Apple spravil v úplnej tichosti (nestáva sa to často) a či ešte budú tento mesiac predstavené nejaké hardvérové novinky. Ťažko o tom polemizovať, ale môže to byť napr. tak, že Apple nechcel na veľkej konferencii predstavovať iba menší upgrade existujúcich zariadení, ale skutočné novinky, ktoré každý očakáva. Alebo sa do predstavenia viacerých online služieb a softvéru nehodí hardvér, ktorý i tak nie je extra inovatívny.

Kompletná ponuka iPad_ov

Menší upgrade? Áno, presne ako čítate! Veľké veci sa tentokrát nedejú, ide o bežné vylepšenia a implementáciu toho, čím už spoločnosť dávno disponuje. Treba však uznať, že výkonu budú mať oba „nové“ modely na rozdávanie. Taktiež je potešujúcou správou, že Apple do každého nového iPadu implementuje podporu Apple Pencil, čo bolo dlho výsadou iba PRO modelov (zmenilo sa to minulý rok). A tiež sa nám páči, že novinky podporujú eSIM, čo je veľkou výhodou. Teraz sa ale poďme pozrieť na to, ako novinky vyzerajú a čo ponúkajú.

iPad Air (2019)

Nový iPad Air je reinkarnovaný iPad Pro z roku 2017. Väčšina hardvéru je rovnaká, rozdiel je iba vo fotoaparáte a reproduktoroch, inak ide o totožné zariadenia, aj čo sa dizajnu týka. Nový dizajntový jazyk sa tentokrát nekoná. iPad Air má starý (dobrý?) dizajn s rámikmi a pod Retina displejom nechýba ani snímač odtlačkov prstov – TouchID. Multi-Touch Retina displej s LED podsvietením má veľkosť 10,5“ a rozlíšenie 2224 x 1668 px (264 ppi). Toto rozlíšenie je viac ako dostatočné. Samozrejmosťou je True-Tone technológia, široký farebný rozsah (P3), jas na úrovni 500 nitov a podpora Apple Pencil (1. Generácie).

Zadná strana iPadu Air je pekne uhladená, nič z nej nevytŕča – a to aj vďaka optike fotoaparátu, ktorá je jednoduchšia ako v prípade modelu Pro (8 Mpx – f/2,4 – Päťčlenný objektív). Hlavný fotoaparát dokáže nahrávať Full HD video so 60 fps a spomalené video so 120 fps. Predná FaceTime HD kamera má rozlíšenie 7 Mpx (f/2,2) a dokáže nahrávať video v max. rozlíšení Full HD/30 fps. Po stranách nového iPadu Air nájdete aj dobre známe konektory – Lightning, 3.5 mm audio konektor (výborne!) a smart konektor na pripojenie príslušenstva, resp. puzdra s klávesnicou.

V ponuke nechýba ani Cellular (LTE) verzia, ktorá má slot pre nano SIM kartu, pričom je prítomná aj podpora eSIM. Podľa správnosti ide o Dual-SIM iPad. Zvuk bude prehrávaný za pomoci stereo reproduktorov, ktoré by mali podávať dobrý výkon, ale hodnotenie si necháme až na reálny test. Poteší aj plná konektivita, vrátane Bluetooth 5.0, gigabitového LTE, Wi-Fi (2,4/5 GHz), HT80 s MIMO a GPS + GLONASS. Podpora dlho očakávaného Apple Pay je samozrejmosťou.

O výkon novinky sa stará už známy, ale naozaj výkonný procesor A12 Bionic so 64 bitovou architektúrou, ktorému sekunduje Neural Engine a koprocesor M12. Výkonnému procesoru napomáha 4-jadrová grafika, čo znamená, že to bude výborný nástroj aj pre dizajnérov, vývojárov a pod. Samozrejmosťou je zameranie na rozšírenú realitu, ktorou Apple stále žije. O plynulý chod systému sa bude starať iOS 12. Integrovaná 30,3 Wh (lítium-polymérová) batéria má zaručiť celodennú výdrž, a to aj pod záťažou, načo sme celkom zvedaví.

  • Rozmery: 250,6 mm x 174,1 mm x 6,1 mm
  • Hmotnosť: Wi-Fi model – 456 gramov / Cellular model – 464 gramov
  • Pamäťové verzie: 64 GB / 256 GB
  • Farebné prevedenia: Vesmírne šedá, strieborná, zlatá

Cena: 64 GB/Wi-Fi verzia = 549 Eur| 256 GB/Wi-Fi verzia = 719 Eur

64 GB/Cellular verzia = 689 Eur | 256 GB/Cellular verzia = 859 Eur

iPad Mini (2019) 

Možno budete prekvapení :), ale nový iPad Mini je úplne totožný s vyššie uvedením modelom. Rozdiel je iba v celkovej veľkosti zariadenia a tým pádom aj vo veľkosti displeja a batérie s nižšou kapacitou. Celý hardvér, vrátane fotoaparátov, čipovej zostavy, až po konektivitu a reproduktory je totožný. iPad Mini bol a stále je obľúbeným zariadením práve vďaka jeho rozmerom (do ruky sadne skvele, verte nám!) a dostatočnému výkonu. Teraz je ten výkon skutočne vysoký a z iPadu Mini sa stáva slušný pracovný nástroj.

Predná strana je osadená 7,9“ Multi-Touch Retina displejom s LED podsvietením a rozlíšením 2048 x 1536 px (326 ppi). Tento displej má ešte jemnejšie rozlíšenie ako nový Air! Samozrejmosťou je True-Tone technológia, široký farebný rozsah (P3), jas na úrovni 500 nitov a podpora Apple Pencil (1. Generácie). Integrovaná lítium-polymérová batéria má výkon 19,1 Wh a výrobca sľubuje až 10 hodinovú výdrž na jedno nabitie. Nový iPad Mini je po stránke dizajnu nezaujímavý, ale výkonu a relatívne nových technológií má dostatok. Podľa nás bude tento model zaujímavejšou voľbou.

  •  Rozmery: 203,2 mm x 134,8 mm x 6,1 mm
  • Hmotnosť: Wi-Fi model – 300,5 gramov / Cellular model – 308,2 gramov
  • Pamäťové verzie: 64 GB / 256 GB
  • Farebné prevedenia: Vesmírne šedá, strieborná, zlatá

Cena: 64 GB/Wi-Fi verzia = 449 Eur| 256 GB/Wi-Fi verzia = 619 Eur

64 GB/Cellular verzia = 589 Eur | 256 GB/Cellular verzia = 759 Eur

Zdroj: Apple/Vlastné

Prečítajte si aj:

Apple rozposiela pozvánky na marcový event. Čo naznačuje sloganom – it’s show time? Uvidíme aj nový hardvér?  

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE