App Store má striktné požiadavky.

Cloudové hranie začína byť čoraz diskutovanejším pojmom, keďže počet týchto služieb postupne rastie. V Amerike funguje Google Stadia, vo svete a aj na Slovensku si môžete vyskúšať službu NVIDIA GeForce NOW. A čoskoro sa dočkáme cloudového hrania aj od Microsoftu, ktoré odštartuje 15. septembra 2020 aj pre našu krajinu.

Všetky spomenuté služby majú jednu spoločnú vlastnosť – ponúkajú mobilnú aplikáciu pre Android, avšak nie pre iOS. A všetci poskytovatelia cloudových služieb ukazujú prstom na Apple, že ten je zodpovedný za absenciu aplikácie pre iOS, pretože ju neschválil.

Aj na túto tému sa s Applom rozprával portál Business Insider. Z rozhovoru vyplýva, že herné cloudové služby porušujú striktné pravidlá Applu. Ten vyžaduje, aby vývojári do obchodu App Store odovzdali všetky hry, ktoré ponúka ich služba. Dôvodom je ich kontrola a zhodnotenie. V opačnom prípade môžu osloviť hráčov prostredníctvom webových prehliadačov.

Toľko oficiálna odpoveď Applu. Faktom však je, že portál The Verge našiel v pravidlách pre schvaľovanie aplikácií do App Storu aj sekciu 4.2.7, kde je jasne uvedené, že Apple neschvaľuje aplikácie na vzdialený prístup k počítaču či inému zariadeniu, ktoré sú iba „tenkým klientom pre prístup ku cloudovej službe„. Ďalšou podmienkou je, aby sa iOS zariadenie pripájalo k cieľovému zariadeniu cez lokálnu sieť alebo cez sieť, ktorá je založená na protokole LAN. A v prípade aplikácií pre vzdialený prístup k počítaču je potrebné, aby táto aplikácia ponúkala úplnú funkcionalitu.

Z tohto dôvodu preto nájdete v App Store aplikácie ako Steam Link alebo PS4 Remote Play či TeamViewer, avšak nie aplikácie pre cloudové hranie, ako je GeForce NOW. Uvidíme, či Apple časom zmení svoje rozhodnutie.

Zdroj: The Verge, Business Insider

Prečítajte si aj:

NVIDIA GeForce NOW spúšťa ostrú prevádzku: Hrať cez cloud môžete aj zadarmo, poznáme ceny prémiového členstva

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit