Spoločnosť Apple si dala patentovať novú technológiu.

Len krátko po predstavení série iPhone 15 sa začali objavovať prvé informácie o nedostatkoch týchto smartfónov. Spoločnosť Apple v ich prípade vsadila na novú titánovú konštrukciu, ktorou nahradila oceľové rámiky. Okrem toho sa v modeloch iPhone 15 Pro (Max) využíva nový čipset A17 Pro, ktorý má na prehrievaní taktiež zrejme nejaký podiel. Presne tak, modely iPhone 15 Pro a iPhone 15 Pro Max sa stretávajú s prehrievaním pri náročnejších úkonoch či nabíjaní.

Po problémoch s prehrievaním prémiových smartfónov tak zrejme Apple začal pracovať na tom, aby sa v budúcnosti podobná situácia neopakovala. Portál andro4all.com tak informuje o novom patente, ktorý by mal prehrievaniu do budúcna zabrániť.

Apple pracuje na novej technológii

Len 26. septembra 2023 si spoločnosť Apple dala patentovať novú technológiu s označením Liquid Heat Exchanger for Electronic Device. Táto technológia by mala byť súčasťou ďalších generácií iPhonov, iPodov, Macov, iPadov aj Apple Watch. Z patentu rovnako aj vyplýva, ako má nová technológia fungovať a ako má docieliť, že sa zariadenia nebudú prehrievať.

iPhone 15 (Pro)Zdroj: TOUCHIT
iPhone 15 (Pro)

Teplo sa zo zariadenia nemá odvádzať úplne, technológia má však zabezpečiť, že sa bude rozkladať po jeho ploche. V smartfóne aj inej elektronike je vždy niekoľko komponentov, ktoré sú na vyššie teploty viac citlivé ako iné. A práve preto má technológia za cieľ toto teplo presmerovať tam, kde nebude tak škodiť a chod zariadenia bude aj naďalej plynulý.

Takto to bude vyzerať v praxi

Ako sme už uviedli, teplo zo zariadenia nebude odchádzať, bude sa len presúvať. Do zariadenia bude vstupovať vzduch, ktorý bude cirkulovať a váš smartfón či iné zariadenie sa tak bude ochladzovať. V zariadení môže taktiež cirkulovať aj tekutina, ktorá bude napomáhať chladeniu. Aby sa táto tekutina mohla pohybovať, piest v zariadení bude aktivovaný magnetickým poľom.

Plán spoločnosti Apple by teoreticky mal fungovať a zariadenia by sa už nemali vo veľkej miere prehrievať. Ako však bude tento patent fungovať v praxi zatiaľ nevieme povedať.

Zdroj: andro4all.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.