Spoločnosť Apple nedávno vydala vývojársku beta verziu iOS 14.3, kde sa po prvýkrát objavil úplne nový formát – Apple ProRAW.

Portál – 9to5mac – informuje, že za veľmi krátky čas bola táto vývojárska beta verzia stiahnutá z obehu. Avšak, aj napriek tomu si šikovní vývojári všimli, že iOS 14.3 prináša aj nový, profesionálny formát fotografií – Apple ProRAW. Po oficiálnom predstavení si ho budete môcť jednoducho aktivovať v nastaveniach – sekcia kamera – časť formáty. Tu povolíte kamere centrálne využívať formát ProRAW a následne si ho podľa potrieb rýchlo zapnete/vypnete priamo v aplikácii fotoaparát.

V pravom hornom rohu aplikácie fotoaparát by sa mal zobraziť nový prepínač RAW. Kliknutím na prepínač môžete povoliť alebo zakázať snímanie v tomto formáte. Táto funkcia je k dispozícii iba pre zariadenia – iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. Apple používateľov varuje, že každý súbor vo formáte ProRAW bude mať veľkosť približne 25 MB, čo je oproti bežným fotkám podstatný nárast.

Apple ProRAW

Apple ProRAW

„ProRAW je 12-bitový súbor, ktorý používa formát Linear DNG na uchovanie väčšieho množstva informácií a dynamického rozsahu v súbore, čo poskytuje ďalšiu flexibilitu pri úprave expozície, vyváženia bielej, atď. Každý súbor má približne 25 MB.“

Cieľom formátu ProRAW je spojiť výpočtové funkcie od Apple, napr. Deep Fusion a Smart HDR, s tradičnými výhodami snímania do formátu RAW. Všeobecne platí, že snímanie do formátu RAW vám dá väčšiu kontrolu nad úpravou fotografie – farby, detaily, dynamický rozsah a pod. Dodajme, že ešte nie je zrejmé, kedy bude iOS 14.3 dostupný pre všetkých používateľov, no podľa dostupných informácií to nebude trvať veľmi dlho. Očakávame, že by sa tak mohlo stať ešte tento rok.

Zdroj: 9to5mac.com

(Zdroj titulného obrázku: 9to5mac)

Prečítajte si aj:

MacOS Big Sur: Ako nainštalovať zaujímavé rozšírenia do Safari?

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE