Je to celkom prirodzené a je za tým najmä malá fragmentácia zariadení.

Tiež aj fanúšikovská základňa s cieľom mať najnovší iPhone. Ak by hneď nebol najnovší, Apple drží politiku dobre podpory svojich zariadení a aj staršie z nich stále majú možnosť prechodu na iOS 13.

Podľa servera PhoneArena má firma podiel 81 % systému iOS 13 na svojich zariadeniach. 92 % je to na iPhonoch, 93 % sú iPady. Na iOS 11 beží len 6 % zariadení od Applu.

Apple, podobne ako Google, tieto údaje získava podľa prístupu zariadení do svojho obchodu s aplikáciami. Podľa Applu sú ku dňu 17. 6. 2020. Firma svoje štatistiky zverejnila na stránke Developer Apple.

Čo sa týka Androidu, tam je situácia iná. Systém s otvoreným zdrojovým kódom si môže stiahnuť a upraviť každý podľa seba. Podľa štatistík servera statcouter má zatiaľ najsilnejší podiel Android 9. Android 10 má k máju 2020 podiel pod 19 %.

statcounter android marketshare

Je za tým aj množstvo zariadení, ktoré sú stále používané. Teda pristupujú do obchodu Google Play. Tým, že mnoho výrobcov poskytne pre väčšinu smartfónov len jednu verziu systému, štatistiky v prospech Googlu sú menej lichotivé. To s ohľadom na používanie najnovšieho systému.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Apple vraj premenuje iOS na iPhoneOS: Príde aj Apple Phone?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.