Znamená to koniec Dynamic Island?

Od predstavenia série iPhone 15 ubehli iba dva mesiace, a už teraz sa začínajú objavovať fámy, ktoré našu pozornosť upriamujú k ďalšej generácii telefónov od spoločnosti Apple. Portál PhoneArena informuje, že Apple v týchto dňoch testuje prototyp modelu iPhone 16 Pro, ktorému chýba jeden ikonický dizajnový prvok, ktorý sa v týchto telefónoch prvýkrát objavil s príchodom série iPhone 14 Pro.

Na základe správy sa zdá, že Apple sa pohráva s myšlienkou, že by v modeli iPhone 16 Pro namiesto výrezu Dynamic Island použil klasický kruhový výrez, aký majú vo svojej výbave Android smartfóny už niekoľko rokov. Je však potrebné zdôrazniť, že Apple tento dizajn iba testuje, pričom zatiaľ neexistujú informácie, ktoré by akokoľvek naznačovali, že tento dizajn by sa mal objaviť už v modeloch iPhone 16 Pro a 16 Pro Max.

Na druhej strane je aj málo pravdepodobné, že by sa Apple vzdal pomerne mladého dizajnu svojich telefónov. Iba tento rok sa totižto dostal do všetkých modelov série iPhone 15, pričom v predchádzajúcej generácii debutoval v modeloch Pro. K téme sa vyjadril aj generálny riaditeľ Display Supply Chain Consultants (DSCC) a leaker Ross Young, ktorý tvrdí, že všetky štyri modely série iPhone 16 budú stále obsahovať Dynamic Island.

V tejto súvislosti sa však objavili aj ďalšie novinky, o ktoré sa už dá oprieť. Budúcoročné iPhony Pro vraj budú mať väčšie displeje, ktorých uhlopriečka poskočí z aktuálnych 6,1 palca na 6,3 palca. Apple však už ani pri modeli iPhone 16 Pro Max neplánuje použiť 6,7-palcový displej. Budúci rok by sa mal totižto na trhu objaviť Pro model aj so 6,9-palcovým displejom.

Apple pripravuje pre iPhony dizajn v štýle Android telefónovZdroj: DSCC
Takto by mala vyzerať budúcnosť displejov pre iPhony

Young dopĺňa, že ešte väčšie zmeny je možné očakávať už v roku 2025, keď bude na trh uvedená séria iPhone 17. Tento rok je vraj možné očakávať rozmery displejov všetkých modelov na úrovni modelov Pro z roku 2024, čo znamená, že všetky menšie modely budú mať 6,3-palcové displeje a všetky väčšie 6,9-palcové.

Young dodáva, že Dynamic Island bude v roku 2025 stále k dispozícii na klasických modeloch. Zároveň sa očakáva, že aj ne-Pro modely budú mať konečne 120 Hz displeje ProMotion. Čo sa však týka iPhonu 16 Pro s kruhovým výrezom, tak ani táto verzia sa nemusí v dohľadnej dobe dostať na trh. Údajne sa o všetkom rozhodne v marci 2024, avšak aj napriek tomu sa očakáva, že iPhone s týmto dizajnom bude na trh uvedený až v roku 2025 s príchodom série iPhone 17.

Apple pripravuje pre iPhony dizajn v štýle Android telefónovZdroj: Majin Bu
iPhone 16 Pro s kruhovým výrezom v displeji

V súvislosti so sériou iPhone 17 sa spomína aj technické riešenie pre skrytie modulu Face ID pod displej. Aj vďaka tomuto riešeniu môže Apple uviesť iPhone s kruhovým výrezom. Toto riešenie sa už začína testovať na “základoch iPhone 16 Pro”, avšak stále nie je jasné, či Dynamic Island prežije túto dizajnovú zmenu, alebo definitívne skončí.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.