Model 16 Pro Max by mohol byť prvým svojho druhu.

Koncom roka 2022 sa vo veľkom riešil USB-C port pre iPhone. Európsky parlament 4.10. toho istého roka potvrdil, že USB-C port sa stane novým štandardom pre prenosné zariadenia, a to nielen na nabíjanie, ale aj na prenos dát. Táto zmena má dosah aj na notebooky, ktoré by mali USB-C port prijať do jari 2026. Ako však vieme, tak USB-C port sa stal novým štandardom pre sériu iPhone 15, ktorú čoskoro doplní séria iPhone 16. Nakoľko európsky parlament nespí, tak ešte v roku 2023 pripravil zákon, ktorý vyžaduje, aby batérie vo všetkých domácich zariadeniach vrátane mobilných telefónov a herných konzol mohli používatelia „ľahko rozobrať a vymeniť

Hoci nový zákon vojde do platnosti až v roku 2027, tak Apple jeho znenie uplatní už pri sérii iPhone 16. Tentokrát sa celá problematika týka riešenia pre uloženie batérie, ktoré bude v súlade s novým nariadením EÚ. K celej situácii sa vyjadril aj renomovaný analytik Ming – Chi Kuo, ktorý odhalil nový pokrok v dizajne batérie série iPhone 16. Nový dizajn nesľubuje len súlad s novými predpismi európskej únie, ale aj vyšší výkon.

pcexpres oprava iphone v predajni bratislava auparkZdroj: TOUCHIT
Výmena batérií v servise bude čoskoro minulosťou.

Nový zákon Európskeho parlamentu je veľkým krokom k udržateľnosti a posilneniu postavenia používateľov. Zákon, ktorý nadobudne účinnosť v roku 2027 vyžaduje, aby značky prepracovali svoje produkty a zabezpečili jednoduchú výmenu batérií. Nariadením, aby batérie v spotrebnej elektronike boli ľahko vymeniteľné, sa EÚ snaží znížiť nielen elektronický odpad, ale zároveň jej aj predĺži použiteľnosť. Tento krok nielenže prospieva životnému prostrediu, ale dáva používateľom väčšiu kontrolu nad údržbou ich zariadení.

Apple k tomuto zákonu nemá žiadne námietky a začne ho aplikovať oveľa skôr, ako nadobudne platnosť. Spoločnosť plánuje použiť puzdro na batériu z nehrdzavejúcej ocele, vďaka ktorému bude jej demontáž jednoduchšia a bezpečnejšia. EÚ tiež dohliada na to, aby výmena batérie bola jednoduchá a nevyžadovala žiadne špeciálne nástroje alebo odborné znalosti.

pcexpres oprava iphone v predajni bratislava auparkZdroj: TOUCHIT
Výmena batérií v servise bude čoskoro minulosťou.

Jednou z kľúčových výhod batérie s puzdrom z nehrdzavejúcej ocele je jeho vplyv na hustotu batérie o 5 – 10 % bez negatívneho dopadu na bezpečnosť, pričom používateľ sa môže tešiť na dlhšiu výdrž, lepší odvod tepla a lepší výkon a životnosť vysokovýkonného zariadenia, akým bezpochyby bude aj nový iPhone 16 Pro Max. Okrem týchto výhod nerezové puzdro poskytuje aj zvýšenú dodatočnú ochranu článkov pred fyzickým poškodením.

Ako sa nová technológia osvedčí, následne sa rozšíri na ďalšie modely vrátane celej série iPhone 17.

Zdroj: Ming – Chi Kuo

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.