Princíp fungovania je podobný tomu existujúcemu.

Bluetooth zariadenia na sledovanie vecí sú čoraz sofistikovanejšie, a ich zneužitie jednoduchšie. Toto malé príslušenstvo s názvom AirTag spopularizoval Apple, ale určite netreba zabúdať na ďalšie zariadenia, medzi ktorými vyniká Samsung so svojim SmartTagom. Hoci ide o užitočných pomocníkov, tak v rukách ľudí so zlými úmyslami tieto zariadenia spravia viac škody než úžitku

Aj preto spoločnosť Google už dávnejšie vydala aktualizáciu systému Android, ktorá je schopná upozorniť používateľov zariadení Google Pixel a Samsung Galaxy na nechcené sledovacie zariadenia AirTag, ktoré sa nachádzajú v ich blízkosti. 

Apple AirTag
Apple AirTag

Apple si však uvedomuje čoraz vážnejšiu situáciu so sledovaním ľudí stalkermi, ktorú by mala v iPhonoch vylepšiť aktualizácia na iOS 17.5. Portál 9to5Mac zverejnil o tejto novej funkcii ochrany proti sledovaniu základné informácie, ktoré boli odhalené v kóde iOS 17.5 beta. Kód pridaný do aplikácie Find My odhaľuje, že iOS bude vedieť identifikovať príslušenstvo na sledovanie, aj keď nemá certifikáciu Apple alebo Find My, a používateľom ho pomôže deaktivovať.

Z rozboru kódu sa teda dozvedáme, že ak položka nie je certifikovaná v sieti Apple Find My, tak túto položku budete môcť zakázať a zastaviť zdieľanie polohy s jej vlastníkom. Hoci reťazce kódu sa objavili vo verzii pre vývojárov, tak sa zdá, že funkcia zatiaľ nie je prístupná pre používateľov beta verzie. Na druhej strane nie je vylúčené, že sa môže objaviť už v oficiálnej verzii iOS 17.5. Dobrou správou je, že túto technológiu chcú podporiť aj ďalšie spoločnosti ako napríklad Samsung, Tile, Chipolo, Eufy a Pebblebee.

Zdroj: 9to5Mac

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.