Potvrdzujú sa s tým dohady o tom, že nový iPhone bude mať bezdrôtové nabíjanie, pravdepodobne štandard Qi. 

Apple sa pridáva do Wireless Power Consortium (WPC), teda toho istého združenia, ktoré posledných 9 rokov vyvíja Qi, jeden zo štandardov pre bezdrôtové nabíjanie. Ak Apple v najbližšom modeli iPhone uvedie tento štandard, zrejme sa raz a navždy rozhodne o víťazovi vo vojne o dominantný štandard pre bezdrôtové nabíjanie.

Qi bol jedným z prvých štandardov, ktorý bol uvedený vo viacerých mobilných zariadeniach. Príchod ďalších, ako PMA či Rezence, však skomplikoval situáciu a mnohí výrobcovia smartfónov sa rozhodli radšej počkať, kým sa situácia vyjasní a jasne sa ukáže, ktorý štandard je najlepší.

V minulosti sa hovorilo, že Apple spolupracuje s firmou Energous, ktorá vyvíjala vlastný štandard WattUp, ktorý mal byť schopný nabíjať zariadenia až do vzdialenosti 5 metrov pomocou vlnenia s pásme 5,7 GHz – žiaľ, len s výkonom 4 Watt.

Vyzerá to tak, že Apple sa rozhodlo adoptovať štandard, ktorý je už osvedčený. Avšak s nástupom rýchleho nabíjania cez kábel je možné, že metóda Qi bude ponúkaná len ako alternatíva a bezdrôtovú nabíjačku si budete musieť zakúpiť samostatne.

Zdroj: Tom’s Hardware