Čo by to bol za mesiac bez várky dohadov o novom iPhone? Začnite šetriť už teraz alebo schovajte peňaženky, lacný špás to nebude.

V oblasti dohadov sa vedie diskusia, či sa model pripravovaný k desiatemu výročiu bude volať iPhone 8 alebo iPhone X. Poďakujte sa Applu za chaotickú nomenklatúru.

Všetky zdroje sa zatiaľ zhodujú v tom, že nový iPhone bude mať OLED displej od okraja po okraj a bude vyzerať fantasticky. Nový displej bude však aj zhruba dvakrát drahší, ako súčasný LCD displej a Apple nebude váhať premietnuť to do konečnej ceny zariadenia. iPhone 8/X bude mať 5,8″ uhlopriečku displeja. Zdroje hovoria, že Apple pohlcuje veľkú časť výroby OLED displejov, na úkor menších výrobcov smartfónov, ktorí sa tak nemajú ako dostať k OLED panelom pre svoje zariadenia.

Okrem toho by sa mali objaviť dva ďalšie modely, jeden so 4,7″ uhlopriečkou (iPhone 7s) a druhý s 5,5″ uhlopriečkou (iPhone 7s Plus). Tieto však nebudú mať OLED displej, ostanú pri LCD technológii.

iPhone 8/X (5,8″) a iPhone 7s Plus (5,5″) budú mať duálne fotoaparáty, podobne ako súčasný iPhone 7 Plus. Rám telefónu bude z nehrdzavejúcej ocele a zadná strana bude zo skla, pravdepodobne kvôli bezdrôtovému nabíjaniu. To sa však spája s ďalšími problémami, nabíjacia cievka v telefóne znamená viac vyprodukovaného tepla, preto Apple bude musieť dovnútra vložiť grafitovú ochrannú vrstvu, aby sa zabránilo poškodeniu nového 3D Touch senzoru.

3D Touch senzor je očakávaná novinka a má nahradiť súčasný Touch ID senzor. Apple sa chce zbaviť fyzického „Home“ tlačidla a namiesto toho použiť filmový senzor, ktorý bude pod sklom. Podľa viacerých zdrojov Apple robí všetko pre to, aby bol tento nový senzor namiesto fyzického tlačidla v novom iPhone uvedený. Jeden zo zdrojov tvrdí, že je možné, že Apple odstráni aj fyzické tlačidlá z okrajov zariadenia a nahradí ich dotykovými plochami zapustenými v oceľovom ráme.

Apple spolupracuje s firmou Lumentum na technológii vnímajúcej 3D priestor, ale nie je ešte jasné, ako ju chce využiť. Možno na rozpoznávanie tváre, možno vo fotoaparáte, možno pre použitie s aplikáciami v rozšírenej realite.

Radosť bude mať Intel, ktorého nový LTE modem 7480 by mal byť použitý v niektorých modeloch nového iPhonu. Apple však má v niektorých modeloch používať aj LTE modemy od Qualcommu. Je zrejmé, že Apple zámerne volí viacero dodávateľov obdobných súčiastok, aby ich mohlo využívať ako páku na zníženie cien. V tomto prípade to však môže byť aj poistka kvôli súdnemu sporu s Qualcommom.

Nový iPhone bude mať vraj aj podstatne väčšiu batériu ako iPhone 7 a očakáva sa, že bude mať aj viac operačnej pamäte a úložného priestoru. Vzhľadom na to, že výroba NAND nestíha pokrývať dopyt, cena pamätí bude tento rok stúpať, čo sa v konečnom dôsledku odrazí na cene iPhone 8/X.

Momentálne najdrahší model iPhone 7 Plus s 256 GB pamäte sa za veľkou mlákou predáva za 969 dolárov. Očakáva sa, že top modely iPhone 8/X prekročia hranicu tisíc dolárov (a teda určite aj tisíc EUR).

Zdroj: Fast Company

Prečítajte si aj:

Dohady: Apple zvažuje kombináciu Touch ID a rozpoznávania tváre pre iPhone 8