Apple spoločne so zástupcami Medicínskej fakulty Stanfordskej univerzity včera v New Orleans odprezentoval výsledky výskumu realizovaného na vzorke viac ako 400 tisíc ľudí.

Cieľom štúdie bolo odsledovať u účastníkov prieskumu srdcovú arytmiu, teda akúkoľvek poruchu srdcového rytmu. Pokiaľ bola arytmia u niektorého z nich zistená, nasledovalo komplexnejšie vyšetrenie u lekára, vrátane absolvovania EKG. Podľa výskumníkov zo Stanfordskej univerzity bola arytmia zaznamenaná u 0,5% z celkového počtu 419 093 testerov. Kým u účastníkov prieskumu do veku 40 rokov to bolo iba 0,16%, u osôb nad 65 rokov, to boli až 3%. Akademici z Medicínskej fakulty prezentovali výsledky tohto výskumu odbornej obci na 68. ročníku vedeckej konferencie amerických kardiológov v New Orleans.

Podľa Apple ide o doposiaľ najmasovejšiu štúdiu tohto typu vôbec. Zistenia štúdie zároveň naznačujú, že inteligentné hodinky môžu v súčasnosti zohrať naozaj dôležitú úlohu v otázke prevencie pred rozličnými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtí v Európe i na Slovensku. Za väčšinu môže ukladanie tuku na stenách ciev, ktoré zmenšuje prietok krvi a tým zvyšuje pravdepodobnosť uzavretia tepny zrazeninou. Výsledkom je srdcový záchvat alebo infarkt. Apple Watch, ale aj hodinky iných výrobcov s funkciou merania pulzovej frekvencie, sa javia ako pohodlná a jednoduchá forma prevencie, ktorá na tieto riziká dokáže pacienta včas upozorniť.

Apple uvádza, že väčšina z dotknutých 0,5% testerov skutočne vyhľadala kardiológa za účelom hlbšej diagnostiky. Na výsledky výskumu reagoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter aj sám Tim Cook, ktorý poďakoval vedeckému tímu aj účastníkom za „umožnenie tejto prelomovej štúdie„.

Na akom princípe vlastne funguje meranie srdcovej frekvencie prostredníctvom Apple Watch? Ide o zložito znejúcu, no jednoducho fungujúcu technológiu fotopletyzmografie. Keďže je krv červená, odráža červené svetlo, a naopak, zelené svetlo pohlcuje. Hodinky Apple Watch zisťujú množstvo krvi prúdiacej cez vaše zápästie v ľubovoľnom okamihu pomocou zelených LED diód spárovaných s fotodiódami citlivými na svetlo. Keď vaše srdce bije, prietok krvi vo vašom zápästí a pohlcovanie zeleného svetla sú väčšie. Medzi jednotlivými údermi sú menšie. LED diódy v hodinkách Apple Watch blikajú niekoľko stokrát za sekundu, vďaka čomu môžu hodinky vypočítať počet úderov srdca za každú minútu – vašu srdcovú frekvenciu.

Zdroj: 9to5Mac

 

Prečítajte si aj:

Apple Watch 5: Už tento rok môžu priniesť funkciu EKG do viacerých regiónov sveta