Podľa agentúry Bloomberg pracuje Apple na vlastnej satelitnej technológii určenej na prenos údajov do zariadení používateľov a do piatich rokov by mohla začať s jej reálnym využitím.

V tomto pláne však zatiaľ existuje veľa neznámych, ako to už v prípade Apple zvykne bývať. Napr. nie je jasné, aký je vlastne konečný cieľ spoločnosti Apple. Rovnako nevieme, či chce spoločnosť vyvinúť vlastné satelity alebo využívať údaje z už existujúcich družíc.

S touto technológiou v ruke by však výrobca iPhonov mohol robiť množstvo užitočných vecí. Určite by sa vylepšili mapy a tiež sledovanie polohy. Alebo by sa mohla zvýšiť intenzita mobilného signálu a kvalita internetového pokrytia.

Bloomberg tvrdí, že v Apple v súčasnosti na tomto projekte pracuje asi 12 inžinierov, ktorých vedie dvojica leteckých inžinierov. Tí predtým pracovali pre spoločnosť Skybox Imaging, ktorú medzitým odkúpil Google (v roku 2014).

Apple rozhodne nie je jedinou technickou spoločnosťou, ktorá prejavuje záujem o satelity. SpaceX aj Amazon tiež pracujú na svojich vlastných iniciatívach na zabezpečenie internetového pokrytia prostredníctvom satelitu.

Satelitný priemysel má však pestrú minulosť a je posiaty chybami ako je Iridium, GlobalStar a Teledisc. Boli to spoločnosti, ktoré v 90. rokoch mali dostatok finančných prostriedkov a spustili flotilu satelitov, ale nakoniec sa to nedokázali udržať z dôvodu vysokých finančných nákladov a nepripravenosti technológie.

To, či satelity spoločnosti Apple tiež zlyhajú alebo budú lietať sa dozvieme už čoskoro. Generálny riaditeľ spoločnosti Apple, Tim Cook, sa o projekt osobne zaujímal a to je pozitívny signál. Apple pritom zvyšuje výdavky na výskum a vývoj (nárast o 14 percent v roku 2019 na hodnotu 16 miliárd dolárov).

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.