Okrem iOS/iPadOS 15 a macOS 12 Monterey bol predstavený aj modernizovaný operačný systém pre Apple Watch, ktorý prináša niekoľko zaujímavých noviniek.

WatchOS 8 nie je zásadne prevratný, no niektoré novinky určite zaujmú. Začneme fotkami: Po aktualizácii si budete môcť nastaviť akýkoľvek portrét ako tapetu, pričom bude prispôsobený tak, aby bolo v popredí vždy to, čo vás zaujíma a nenarúšala sa tým ani samotná fotka – tá sa bude pekne prispôsobovať. Zjednodušilo sa aj zdieľanie fotografií prostredníctvom Apple Watch a vytváranie spomienkových sérií, čo je skôr do počtu, lebo kto sa bude hrabať vo fotkách na hodinkách, však? Veď na to máme iPhone alebo iPad.

WatchOS 8

WatchOS 8

Rovnako ako iOS 15, tak aj WatchOS 8 prináša v rámci peňaženky (Wallet) nové možnosti, ktoré posúvajú obe zariadenia o level vyššie. Peňaženka bude využiteľná nie len na platby, ale po novom v nej môžete mať uložený aj kľúč od inteligentnej domácnosti alebo od auta, čo dáva hodinkám úplne nové rozmery využitia. Okrem toho tu môže byť uložený aj kľúč od hotelovej izby a v USA bude možné do Wallet pridať aj vodičský preukaz, ktorý bude podľa Apple dokonale šifrovaný, pričom fyzickú kartičku nebudete potrebovať. Toto by sme privítali aj u nás + elektronický občiansky preukaz (snáď čoskoro).

Na Apple Watch si budete môcť po aktualizácii skontrolovať aj stav inteligentnej domácnosti (v rámci HomeKit), pričom bude zobrazenie podrobnejšie a prehľadnejšie s pokročilejšími možnosťami ovládania.

WatchOS 8

Prehľad noviniek: watchOS 8

Inováciou prešla aj aplikácia správy, ktorá ponúkne možnosť rýchlejšej úpravy textu pomocou korunky (Digital crown), ako aj tisícky rôznych GIF animácií, ktoré môžete vkladať do správ. Apple vylepšil aj mini aplikáciu hudba, v rámci ktorej môžete cez Apple Watch zdieľať rôzne albumy a skladby (to niekto reálne využije?).

Niekoľkokrát spomínaná funkcia Focus sa dostala aj na Apple Watch, takže už žiadne rušenie nežiadúcimi notifikáciami viac sme o tom písali TU alebo TU.

Apple Zdravie

Apple / Zdravie

Samozrejmosťou zostáva zameranie na zdravie a zdravý životný štýl, v rámci čoho pribudlo niekoľko noviniek. Prvou je funkcia Mindfulness, teda prepracované a premenované dýchanie, ktoré vám prinesie viacero odporúčaní ako sa dostať do pohody a správne, resp. v správnom čase vykonávať dychové cvičenia. Aplikácia spánok prináša novinku v podobe sledovania dýchania počas spánku, čo má napomôcť k lepšiemu prehľadu o vašej regenerácii a celkovom zdravotnom stave.

Výrazným vylepšením prešlo sledovanie krokov, resp. chôdze. iPhone, ale aj Apple Watch budú monitorovať frekvenciu chôdze, dĺžku kroku, štatistiky došľapu a pod. Umelá inteligencia bude vedieť zo záznamov „vytiahnuť“ zaujímavé fakty a používateľ získa prehľadné grafy. Na toto sme celkom zvedaví. Samozrejmosťou sú aj nové cviky v prémiovej aplikácii Fitness+, kde bolo zaradené napr. Tai-Chi a pod.

WatchOS 8

WatchOS 8

Medzi ďalšie novinky patrí: Rýchle prehľadávanie, pridávanie a úprava vašich kontaktov priamo na hodinkách. Ak používate časovače, tak vás poteší, že po novom si budete môcť nastaviť viac časovačov naraz, čo môžete využiť napr. pri varení alebo športe. Na záver spomenieme aplikáciu počasie, ktorá bude podporovať upozornenia na nepriaznivé počasie, resp. rôzne meteorologické výstrahy.

Kompatibilita WatchOS 8. Vyžadovaný je min. iPhone 6s alebo novší so systémom iOS 14 alebo novším a jeden z nasledujúcich modelov Apple Watch.

  • Apple Watch Series 3
  • Apple Watch Series 4
  • Apple Watch Series 5
  • Apple Watch SE
  • Apple Watch Series 6

Prečítajte si aj:

Apple predstavil macOS Monterey: Ponúkne zaujímavé prepojenie s iPadOS a nové funkcie

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE