Prvý nový iMac by mal byť predstavený zhruba o pol roka.

Počítače iMac sú pomerne obľúbené stroje, keďže ide o elegantné riešenia všetko v jednom (all-in-one) a na pracovnom stole nezaberá miesto žiadna veľká skrinka počítača. Zároveň ide o cenovo výhodnejší variant ako Mac Pro, ktorého cenovky sa v poslednej dobe začínajú dostávať aj na pomery Apple skutočne vysoko.

Bohužiaľ, v súčasnosti je k dispozícii len jeden model – 24-palcový iMac z roku 2021 s prvým procesorom M1, ktorý už začína byť trochu zastaraný. Dobrou správou je, že podľa známeho odborníka na Apple s kontaktmi v jeho zákulisí Marka Gurmana z agentúry Bloomberg sa čoskoro dočkáme novej verzie.

Má ísť o iMac s pripravovaným čipom M3, ktorý bude vyrábaný 3 nm výrobným procesom namiesto súčasného 5 nm. V Cupertine podľa Gurmana vyvíja aj väčší 32-palcový iMac s IPS panelom s pomerom strán 16:9, 6K rozlíšením a 10-bitovými farbami. Pre porovnanie, súčasný 24-palcový iMac má displej s rozlíšením 4,5K (16:9) a rovnako s 10-bitovými farbami.

Tento 32-palcový iMac však nebude k dispozícii v dohľadnej dobe, pretože práce na ňom sa vraj ešte len začínajú. Podľa aktuálnych informácií bude predstavený koncom roka 2024 alebo dokonca v roku 2025. Model M3 s 24-palcovou obrazovkou by ale mal prísť začiatkom budúceho roka.

Mimochodom, kedysi existovali aj menšie 21,5-palcové iMacy. Zatiaľ sa ale nič nehovorí o tom, že by v Apple tento model oživili a vyrobili menší než 24-palcový iMac.

Zdroj: Bloomberg.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.