Ďakovať môžeme Európskej komisii.

Apple musel v posledných týždňoch vykonať viacero zmien, pred ktorými sa v minulosti všemožne bránil. Donútili ho k tomu nariadenia Európskej komisie, konkrétne nový Akt o digitálnych trhoch (DMA). Nariadenia tohto aktu sa už prejavili v najnovšej aktualizácii systému iOS (iOS 17.4), ktorá prináša podporu pre obchody s aplikáciami tretích strán a používateľom zjednodušuje výber predvoleného internetového prehliadača.

Týmito zmenami však nariadenia Európskej komisie nekončia. Portál The Verge priniesol informáciu o internom dokumente Applu, ktorý obsahuje sumár všetkých zmien, ktoré už Apple vykonal alebo v blízkej budúcnosti vykoná, aby vyhovel všetkým nariadeniam Aktu o digitálnych trhoch.

Medzi plánované zmeny, ktoré budú dostupné pre Slovákov a ďalších používateľov v krajinách EÚ do konca roka 2024, patrí možnosť odinštalovať aplikáciu Safari. Používatelia si tiež budú môcť zmeniť predvolenú navigačnú aplikáciu a to najneskôr v marci 2025.

Apple musí v neposlednom rade zjednodušiť aj prechod z iPhonu na smartfóny so systémom Android. Tieto zmeny musia byť aplikované do jesene 2025, pričom dokument bližšie nešpecifikuje, ako chce Apple uľahčiť prechod medzi telefónmi s rôznymi operačnými systémami.

Apple v dokumente uvádza iba to, že vyvíja riešenie, ktoré prinesie používateľsky prívetivejšie riešenie na prenos údajov z iPhonu do telefónu inej značky. Apple tiež vyvíja riešenie, ktoré zjednoduší export a import dát medzi rôznymi internetovými prehliadačmi v rámci zariadenia. Toto riešenie by malo byť dostupné na prelome rokov 2024 a 2025.

Zdroj: the verge, apple

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit