Technológie v oblasti domácej automatizácie sa neustále vyvíjajú a výrobcovia prichádzajú s riešeniami, ktoré nám majú zjednodušiť bežné životné situácie. Ak máte domáce zvieratko (mačku či psa), môžete ho nakŕmiť aj na diaľku.

V rámci redakcie sme mali možnosť otestovať Aqara Smart Pet Feeder C1, čo je zariadenie na dávkovanie suchého krmiva domácim zvieratám.

Na to, aby ste mohli kŕmidlo používať, potrebujete vstupnú bránu, resp. hub, ktorý komunikuje cez štandard Zigbee. My sme ako vstupné zariadenie použili Aqara Camera HUB G3. Ide zároveň o webovú kameru a do systému sme zapojili Aqara Cube T1 Pro, inteligentnú kocku, vďaka ktorej môžete spustiť rôzne vytvorené scény v rámci inteligentnej domácnosti.

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Na test sme mali kŕmidlo, kameru a inteligentnú kocku

Intuitívne a účelové zariadenie

Aqara Smart Pet Feeder C1 je intuitívne zariadenie. Pre jeho inštaláciu je nevyhnutné využiť spomínaný Zigbee HUB. My sme v prvom kroku nainštalovali kameru, stačí postupovať podľa manuálu od výrobcu.

Ten vás prevedie celým procesom priamo cez aplikáciu Aqara Home, ktorá je dostupná pre Android aj iOS. Po vytvorení účtu a pripojení kamery si v rámci aplikácie necháte vyhľadať okolité zariadenia, ktoré sa potom automaticky priradia do aplikácie, v rámci ktorej môžete vykonávať ďalšie nastavenia. Takto sme do aplikácie priradili inteligentné kŕmidlo a kocku na ovládanie scén.

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
V aplikácii dokážete nastaviť všetky podrobnosti kŕmenia

Dizajn a funkcie

Kŕmidlo má pekný, minimalistický dizajn. V jeho hornej časti je zásobník s objemom 4 litre, na suché krmivo, v strednej je motorický mechanizmus na dávkovanie krmiva a v spodnej časti je zase vyberateľná nerezová miska, do ktorej je dávkované krmivo. Horný zásobník na krmivo je dobre zabezpečený, aby sa ku krmivu zviera nedostalo ani pri prevrhnutí celého zariadenia.

Všetky časti, ktoré prichádzajú do kontaktu s krmivom sú zdravotne nezávadné a dajú sa veľmi ľahko čistiť. V rámci balenia je aj vysušovací prostriedok, ktorý sa umiestňuje do špeciálnej priehradky vo veku zásobníka s krmivom, aby granuly zostali za každých okolností suché a čerstvé.

Samotné prevrhnutie zariadenia si však nedokážeme predstaviť, pretože konštrukčne veľmi stabilne stojí na zemi a museli by ste mať doma skutočné šidlo, ktoré nepozná hranice, aby k niečomu takému došlo. Kŕmidlo je napájané zo siete prostredníctvom USB-A portu. Pre prípad výpadku elektriny môžete použiť tri batérie typu LR20, ktoré sa postarajú o nerušený chod za každých okolností.

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Záložné batérie sú v spodnej časti zariadenia

Zariadenie je určené pre mačky a malé až stredné plemená psov do 15 kilogramov. Čiže ak máte veľkého psíka, ktorého kŕmite väčšími granulami, nemusí vám toto zariadenie vyhovovať, pretože by sa mohol mechanizmus zasekávať.

Dávkovací mechanizmus je konštruovaný formou priehradiek, ktoré sú usporiadané karuselovo. Do každej priehradky sa počas točenia mechanizmu nasypú granuly, ktoré sa v ďalšom kroku dostanú cez dávkovací otvor von. Všetky dôležité nastavenia nastavujete priamo v aplikácii Aqara Home.

Najskôr musíte kalibrovať  jednu porciu kŕmnej dávky a to tak, že odvážite nerezovú misku a následne do nej necháte nadávkovať jednu dávkovaciu priehradku. Po zadaní zistenej gramáže v aplikácii nastavíte, aký počet porcií  má kŕmidlo vydať počas jedného kŕmenia.

V našom prípade bola porcia kŕmnej dávky 8 gramov granúl. Nášho psa kŕmime dvakrát denne po 48 gramov granúl, nastavili sme, že počas jedného kŕmenia má kŕmidlo vydať 6 porcií.

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Zásobník na suché krmivo v zariadení Aqara Smart Pet Feeder C1

Ako používateľ si môžete zvoliť rôzne možnosti automatizácie. Na výber máte plánované kŕmenie v konkrétnu hodinu či okamžité kŕmenie na vyžiadanie. Pokročilejšie možnosti automatizácie umožňujú nastaviť aj kŕmenie iba v prípade, že ste mimo domu.

Na samotnom kŕmidle nájdete hardvérové tlačidlá pre spárovanie zariadenia s aplikáciou, vydanie jednej kŕmnej dávky či nahratie zvukového odkazu, ktorý sa prehrá vždy, keď je vydaná kŕmna dávka. Nahrajte ho dostatočne zreteľne, aby ste svojho domáceho miláčika motivovali k chutnému jedlu.

Výhodou je aj to, že samotné kŕmidlo slúži aj ako opakovač Zigbee signálu, vďaka čomu môžete signálom pokryť aj inak nepokryté miesta v domácnosti.

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Všetky časti Aqara Smart Pet Feeder C1 sa ľahko udržiavajú

Naše skúsenosti s kŕmením a automatizáciou

V našej testovacej domácnosti bežne fungujeme so zariadeniami pre inteligentnú domácnosť. Väčšinu z nich ovládame cez hlasového asistenta Alexa – od vypínačov svetiel, inteligentných zásuviek či robotického vysávača.

Aqara smart pet feeder C1 bol tak vítaným spestrením a využívali sme ho najmä na denné kŕmenie nášho 8 kilového psíka. Ako psíčkari oceňujeme, že máme vždy kŕmnu dávku pod kontrolou, pretože sa o ňu stará kŕmidlo a psík tak nie je zbytočne prekrmovaný. Navyše ak kvôli mimoriadnym okolnostiam musí psík zostať dlhšie doma sám, nemusí čakať na náš príchod, pretože svoje jedlo dostane. Pochopiteľne, inak je to už so samotným venčením, to sa odkladať nedá.

Pri mačkách, ktoré však doma majú aj záchod so zverlitom, nemusíte mať veľké výčitky, ak sa nevrátite skoro domov a potiahnete to v práci či s kamarátmi v meste dlhšie. Dokážeme si predstaviť aj scenár, že by mačka zostala doma sama aj viac ako jeden deň, museli by ste však zabezpečiť aj pitný režim (na čo mimochodom tiež existujú riešenia pre inteligentnú domácnost).

Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Zariadenie Aqara Smart Pet Feeder C1 sa napája prostredníctvom priloženého kábla

Počas testovania sme psíka monitorovali cez kameru, ktorá slúžila zároveň ako hub. V nami nastavenom scenári sa kamera vždy počas kŕmenia sústredila na samotné kŕmidlo, aby sme videli či sa psík najedol. Následne sme o tom dostali aj notifikáciu do mobilu. Mimo času kŕmenia kamera snímala pohyb psíka, aby sme mali prehľad čo doma robí počas našej neprítomnosti. Inteligentnú kocku sme využívali skôr na to, aby sme vydali krmivo po našom príchode domov. Ak však máte v domácnosti viacero zariadení Aqara sú jej možnosti značne rozšírenejšie.

Cena kŕmidla: 109,99 eur
Cena kamery, ktorá slúži aj ako Zigbee hub: 109,99 eur
Cena inteligentnej kocky: 22,99 eur

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: SmarterHOME – distribútor značky AQARA pre Slovensko a Česko.

Páči sa nám

  • jednoduchosť použitia
  • plní si svoju prácu
  • dokonalé riešenie pre mačky
  • ideálne, ak meškáte z práce
  • rozširovač Zigbee signálu
  • ľahká údržba

Nepáči sa nám

  • súčasťou kŕmidla by mohla byť aj integrovaná kamera, ktorá sníma zviera priamo spredu počas kŕmenia, nahradí ju však dobre Aqara Camera Hub G3
  • chýba možnosť odmeniť domáce zviera iba jednou či dvoma granulami
Aqara Smart Pet Feeder C1Zdroj: TOUCHIT
Aqara Smart Pet Feeder C1 počas kŕmenia

Prečítajte si aj:

Značky:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.