A atraktívnou cenovkou.

Smartfón Archos Oxygen 68XL patrí medzi cenovo atraktívne zariadenia. Jeho cena sa pohybuje na úrovni 100 eur, čomu zodpovedá aj výbava.

Treba uznať, že úroveň cenovo dostupných smartfónov každým rokom rastie a to minimálne z hľadiska kvality displeja a výkonu zariadenia. Archos Oxygen 68XL zaujme veľkým 6,85-palcovým IPS displejom s rozlíšením 640 × 1352 pixelov. Obrazovka ponúka dobré pozorovacie uhly a pekné zobrazenie farieb.

Nižšie rozlíšenie si všimnete, avšak vo výsledku sme boli s displejom spokojní. Nijak nás neobmedzoval a jeho používanie bolo komfortné.

Archos Oxygen 68XL

Archos Oxygen 68XL zaujme atypickým výrezom v displeji

S Androidom 9.0, ale bez aktualizácií

V porovnaní s drahšími telefónmi sme si všimli množstvo odtlačkov prstov, ktoré sa na obrazovke tvorili. Je to dané tým, že sklo neobsahuje špeciálnu povrchovú úpravu, ktorá odtlačky potláča. Na displeji si tiež všimnete čudný výrez, ktorý je umiestnený v pravom hornom rohu. Väčšinu času nám neprekážal, avšak v prípade niektorých hier v režime celej obrazovky môže obmedzovať a teoreticky prekrývať ovládacie prvky.

Smartfón má vo výbave dva reproduktory, LED diódu, snímač odtlačkov prstov a 3,5 mm jack. Snímač odtlačkov prstov nefunguje bezchybne, avšak väčšinu času si plní svoju úlohu dobre. Kvalita reprodukcie je priemerná, v tejto cene ťažko čakať niečo lepšie.

Archos Oxygen 68XL poteší USB-C portom a 5000 mAh batériou. Súčasťou balenia je 7,5 W nabíjačka. Vo výbave je hybridný Dual SIM slot s podporou microSD karty. Telefón využíva Android 9.0 s bezpečnostnými aktualizáciami k 5. marcu 2019. Softvérovú podporu neočakávame, k 11. novembru nebola k dispozícii žiadna aktualizácia.

Archos Oxygen 68XL

Archos Oxygen 68XL má vo výbave USB-C port

Slušný výkon aj RAM

Archos vybavil tento telefón procesorom Mediatek MT6762 Helio P22, 3 GB operačnou pamäťou a 32 GB úložiskom. Z hľadiska pomeru cena/výkon je to atraktívna výbava a telefón si dokonca poradil aj Call of Duty: Mobile. Hrali sme síce v nastavení najnižšej kvality, avšak hra bola plynulá.

Chráňte svoje súkromie a súbory v smartfóne s ESET Mobile Security. Stiahnite si aplikáciu cez Google Play.
Vzhľadom k cene nemáme pripomienky ani k plynulosti samotného operačného systému a prepínaniu sa medzi aplikáciami. Archos Oxygen 68XL ponúka slušný používateľský zážitok. Zaznamenali sme jeden alebo dva pády aplikácií, väčšinu času však všetko fungovalo tak, ako má.

Telefón ponúka 8 Mpx zadný fotoaparát s 0,3 Mpx senzorom hĺbky. Predný fotoaparát má 5 Mpx. Nečakajte zázraky, treba počítať s nižšou kvalitou fotiek.

Archos Oxygen 68XL

Archos Oxygen 68XL ponúka zadný snímač odtlačkov prstov a duálny fotoaparát. Kvalita fotiek však neohúri

Verdikt

Archos Oxygen 68XL je dobre použiteľný telefón, ktorý ponúka veľký displej a slušný výkon. V cene na úrovni 100 eur treba počítať s kompromismi, avšak s výnimkou slabšieho fotoaparátu sme nenašli nič, čo by nás výraznejšie obmedzovalo. Dokonca aj svižnosť telefónu a kvalita displeja príjemne prekvapili.

Pokiaľ chcete kvalitnejší fotoaparát, budete si musieť priplatiť. V cene do 150 eur dávame do pozornosti modely Xiaomi Mi A2 Lite a Motorola Moto G6.

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Veľký displej dobrej kvality – vzhľadom k cene
  • Slušný výkon a plynulá prevádzka telefónu
  • Dobrá výdrž
  • USB-C port

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Fotoaparát kvalitou neohúri
  • Atypický výrez môže niekedy prekážať
  • Pomalé nabíjanie batérie
  • Nulová softvérová podpora
  • Displej sa ľahko ucapká

Cena: 106 eur

Zapožičal: Archos

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuArchos Oxygen 68XL
Operačný systémAndroid 9, aktualizácie 5. 3. 2019
Procesor, RAM, ROMMediatek MT6762 Helio P22, 3 GB RAM, 32 GB
Displej6,85″ IPS, 640 × 1352 px
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.2, BGN, áno, áno, nie
Hlavný fotoaparát / video8 + 0,3 Mpx, Full HD, 30 fps
Predný fotoaparát / video5 Mpx, Full HD, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 5000 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]174 × 82 × 9 / 214
Benchmarky
AnTuTu Benchmark – Total score91 054
PCMark for Android – Performance5 244
3DMark Sling Shot Extreme – Total466 (OpenGL)

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 5: Malý veľký telefón (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit