Prioritou má byť stále Android.

Huawei 12. júla 2019 požiadal Európsku úniu o registráciu ochrannej známky Harmony. V žiadosti definuje, že tento názov chce používať na označenie svojho operačného systému pre mobilné zariadenia a počítače. Žiadosť je aktuálne v štádiu posudzovania.

Dá sa predpokladať, že ak únia žiadosť schváli, Huawei takto pomenuje svoj operačný systém, minimálne v Európe. V Číne by sa mal jeho operačný systém nazývať HongMeng OS. V súvislosti s európskym názvom sa v minulosti používal aj názov Ark OS.

Informácie o operačnom systéme čínskeho výrobcu sa začali spomínať v posledných týždňoch najmä kvôli vypätej situácii medzi Huaweiom a americkými spoločnosťami. Vláda USA umiestnila čínsku firmu na čiernu listinu a to jej znemožňuje plnohodnotné obchodovanie s viacerými firmami, okrem iného aj s Googlom.

Huawei pracuje na vlastnom operačnom systéme už niekoľko rokov, posledné týždne však jeho vývoj výrazne urýchlili. Aj napriek tomu sa Liang Hua z Huawei vyjadril, že v prípade smartfónov ostáva prvou voľbou systém Android. HongMeng OS bol totiž pôvodne navrhnutý ako platforma pre Internet vecí.

Zdroj: letsgodigital, huaweicentral

Prečítajte si aj:

Oficiálne: Huawei a americké firmy už čoskoro obnovia spoluprácu

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit