ASUS na svojej špeciálnej prezentácii pod názvom Create the Uncreated uviedol notebooky, ktoré sú určené pre ľudí vytvárajúcich obsah.

Špeciálne ľudí, ktorí pracujú s aplikáciami od firmy Adobe. Ide o editáciu videa, zvuku a fotografií. Novinkou je ASUS Dial ako prvok, s ktorým sa dá výrazne vylepšiť a zrýchliť tvorba multimediálneho obsahu.

ASUS toho predstavil naozaj veľa, ale primárne ide o trojicu nových produktov – ProArt Studiobook je určený pre profesionálnych tvorcov obsahu, Zenbook Pro/Pro Duo si osvoja nároční tvorcovia obsahu a na bežnú tvorbu obsahu je určený rad VivoBook Pro/Pro X.

Typická tvorba multimediálneho obsahuZdroj: ASUS
Typická tvorba multimediálneho obsahu

Intel alebo AMD a OLED displeje

Novinkou je, že ASUS teraz dáva pri nových notebookoch slobodu voľnosti používateľom – procesorová platforma môže byť buď Intel alebo AMD Ryzen.

Ďalšia charakteristika noviniek sú OLED displeje. ASUS sa už v minulosti vyjadril, že budúcnosťou je práve OLED technológia v displejoch. Dôvodom je jednak vysoká dosiahnuteľná kvalita farieb, ale podstatný dôvod je ochrana očí. Ide predovšetkým o odstránenie efektu škodlivého modrého svetla bez toho, aby utrpela kvalita farieb.

Nové displeje v ASUS notebookoch prichádzajú s farebným priestorom 100 % DCI-P3 a garanciou Pantone Validated. Pritom kvalita a presnosť zobrazených farieb je pre tvorcov obsahu kľúčová. Voči LCD displejom technológia OLED prináša oveľa väčší objem farieb. Ako bolo na prezentácii ukázané, kvalita farieb sa neznižuje ani pri nízkej úrovni podsvietenia. To je v prípade LCD displejom veľký problém.

Použité OLED displeje v nových notebook ASUS dosahujú vynikajúci kontrastný pomer, hraničnú svietivosť až 600 nitov a sú mimoriadne rýchle – ultra rýchla doba odozvy len 0,2 ms nás prekvapila, zvyknutí sme totiž na 10-násobne vyššie časy.

ASUS pritom predstavil aj špeciálny režim na ochranu OLED displeja proti vypáleniu. Ide o špeciálny šetrič obrazovky, ktorý sa dá síce používateľsky vypnúť, ale v skutočnosti poskytuje výraznú ochranu voči vypáleniu.

Ďalej sa softvérovo zisťuje, ako je to s trvalým podsvietením určitých častí displeja a ak sa takýto stav rozpozná, začne sa obraz meniť v rámci pixelov – tzv. Pixel Shift. Pri sledovaní displeja tento pohyb nezbadáte a pritom veľmi účinne chráni proti vypáleniu. To sa napr. pri hrách mohlo stať, teraz je to vylúčené.

Rôzne verzie notebookov ProArt StudiobookZdroj: ASUS
Rôzne verzie notebookov ProArt Studiobook

ASUS Dial – fyzický alebo virtuálny

Práve v tejto oblasti ASUS spolupracuje so spoločnosťou Adobe. Spomenutý Dial je mechanický prvok, ktorý je veľmi dobre využiteľný pri tvorbe obsahu. Aktuálne plne podporuje 4 aplikácie z balíka Adobe Creative Cloud, konkrétne je to After Effects, Premiere Pro, Lightroom Classic a samozrejme Photoshop.

Ako sme sa predstaviteľov spoločnosti ASUS pýtali, určite sa nechcú obmedziť len na tohto jedného výrobcu, veľmi radi začnú spoluprácu s iným tvorcom kreatívnych nástrojov. Ešte pripomeňme, že ASUS v spolupráci s Adobe ponúka bezplatné 3- a 1-mesačné predplatné služby Adobe Creative Cloud, ktoré je dostupné na vybraných zariadeniach.

Na notebookoch ProArt je tento Dial fyzický, na nižších modeloch notebookov je virtuálny.

ASUS Dial na ProArt Studiobook je umiestnený tak, aby nebránil dlaniamZdroj: ASUS
ASUS Dial na ProArt Studiobook je umiestnený tak, aby nebránil dlaniam

ASUS ProArt Studiobook 16/ Pro 16 OLED

Je to notebook pre profesionálnych tvorcov obsahu. Základom je procesor Intel Core i9/Xeon alebo AMD Ryzen 9/Ryzen 5000 plus grafická karta NVIDIA GTX 3070 alebo RTX A5000. Z tejto výbavy sa dajú vybrať zariadenia určené na modelovanie, štatistiku, Big Data, umelú inteligenciu, samozrejme spracovanie videa a fotiek.

ASUS Dial je určený aj na presnú prácu a dá sa nastaviť až 70 funkcií. Fyzické vyhotovenie je také, že Dial neprekáža dlaniam pri pohybe na vrchnej časti notebooku. Modifikovaný je aj touchpad, s ktorým môžete pracovať pomocou dotykového pera. Sníma až 1024 úrovní prítlaku a má aj rozšírenú výbavu: má tri tlačidlá, keďže dizajnéri potrebujú aj stredné tlačidlo myši napr. na rotovanie navrhovaného objektu.

Ďalšou výbavou je softvér ProArt Creator Hub, ktorým sa napr. kalibrujú farby a realizujú detailné nastavenia. Výhodou je aj dostatok portov, medzi nimi aj dva USB-C porty. Počítať môžete aj s rýchlou čítačkou pamäťových kariet SD Express 7.0 a Ethernet portom. Osobne si ceníme HDMI 2.1 port, ktorý umožňuje veľmi dobrý výstup na externý monitor v 8K/120 Hz alebo 10K/60 Hz. ASUS súčasne predstavil OLED monitor ProArt s automatickou kalibráciou.

Aj ďalšia výbava je zameraná na profesionálov. Je tu operačný systém Windows 10 Pro, až do 4 TB úložného priestoru a až 64 GB RAM. Výrobca garantuje aj stabilitu ovládačov pre grafickú kartu pomocou NVIDIA Studio.

ASUS sa zameral aj na účinné a pritom tiché chladenie s nastavením režimu prevádzky. Samotný displej je 16-palcový s pomerom strán 16:10, rozlíšením 4K a presnosťou farieb Delta E < 2. Zvuk je riešený v spolupráci s Harman Kardon, čo je tradičná značka pre ASUS notebooky. K notebooku je potom myš ProArt Mouse so špeciálnou podložkou a ruksak.

Ovládanie funkcií na notebooku ASUS ProArt Studiobook 16 pomocou DialZdroj: ASUS
Ovládanie funkcií na notebooku ASUS ProArt Studiobook 16 pomocou Dial a dotykového pera

ASUS Vivobook Pro

Prichádza vo vyhotovení Vivobook Pro 14X/16X Pro a Vivobook Pro 14/15 OLED. Rozdiel je hlavne v grafickej karte, kedy X-ko má GeForce RTX 3050 Ti a displej s rozlíšením 4K a Vivobook bez X-ka má GeForce RTX 3050 a displej s rozlíšením 2,8K.

ASUS Vivobook Pro 14XZdroj: ASUS
ASUS Vivobook Pro 14X

Vybrať si môžete medzi štyrmi farbami a je tu aj špeciálny povrch notebooku. Zaujme špeciálna klávesnica s nízkym zdvihom kláves 0,2 mm a podsvietením. Páčila sa nám verzia klávesnice v tmavej farbe. Pamäťová kapacita je do 1 TB, kapacita RAM je 32 GB.

Opäť je na výber procesor Intel alebo AMD a využiť môžete aj štandard WiFi 6. Kapacita batérie je do 96 Wh, hmotnosť notebooku je od 1,45 do 1,96 kg. Webová kamera má aj mechanickú ochranu proti neželanému nazeraniu. Na konferencie je tento notebook pripravený s potlačením ruchu okolia pri snímaní vášho hlasu.

Rodi na ASUS VivobookZdroj: ASUS
Rodi na ASUS Vivobook Pro

ASUS Zenbook

Ide o notebook na každodennú tvorbu obsahu. Aj v tomto prípade môže byť s OLED displejom. Zenbook Pro Duo 15 OLED obsahuje dva displeje. Ide o výkonný 15,6-palcový notebook s novým vyklápacím 14-palcovým sekundárnym displejom ASUS ScreenPad Plus. Ten ponúka vylepšenú čitateľnosť a prirodzene funguje v kombinácii s hlavným 4K OLED HDR NanoEdge dotykovým displejom. Zenbook Pro Duo 15 OLED takisto prináša vysoký výkon s procesorom až do Intel Core i9 a grafickou kartou NVIDIA GeForce RTX 3070.

Na recenziu sme si vypýtali najvyšší model ASUS ProArt Studiobook a plánujeme ho počas testu využiť pri tvorbe našich redakčný videí.

Rodina ASUS Zenbook 14X OLED
Rodina ASUS Zenbook 14X OLED

Zdroj: ASUS, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.