Na špeciálnom stretnutí v poľskej Varšave ukázala spoločnosť ASUS ako má vyzerať herný notebook, predstavila ROG Mothership (GZ700). Je to esencia tohto úplne najlepšieho, čo sa dá na začiatku roka 2019 v mobilnom zariadení použiť.

My sme videli tento notebook už na výstave CES v Las Vegas, ale tam sme nemali možnosť urobiť podrobnejšiu recenziu ani redakčné video. To všetko prinášame práve teraz.

Vo výbave tohto krásavca je samozrejme najvýkonnejšia grafická karta NVIDIA RTX 2080 Max-Q Design, k tomu Intel procesor 8. generácie i9 8950HK a až 64 GB. Procesor sa dá manuálne prepnúť na frekvenciu až 4,8 GHz. ASUS ROG Mothership je počítač unikátny svojim dizajnom, ktorý sa nepodobá na nič, z doteraz známeho z mobilného sveta.

Skôr je to All-in-One počítač, ktorý sa ale dá pohodlne prenášať a dokáže krátkodobo pracovať aj na batériu. Myšlienka jeho dizajnu vychádza z tohto, že herný stroj musí mať dobre umiestnený a poriadne veľký displej tak, aby sme mohli sledovať všetko podstatné na obrazovke. Kľúčový faktor je chladenie, ktoré musí byť efektívnejšie ako pri tradičnom „Clamshell“ vyhotovení. Vzduch ako efektívne chladiace médium sa tu pohodlne dostáva k až ôsmym chladiacim rúrkam a to v celom priestore na spodnej strane.

K chladeniu prispieva aj špeciálne navrhnutý 12 Voltový ventilátor s 83 lopatkami. Ten sa automaticky zbavuje prachu.

Ďalej je tu požiadavka na fakt poriadny zvuk a to bez tohto, aby sme museli použiť slúchadlá alebo externé reproduktory. V spodnej časti ROG Mothership je tak priestor pre 4 reproduktory, ktoré hrajú vynikajúco a to vo formáte zvuku 7.1.

Nasleduje výkonné pripojenie na internet. ROG Mothership má samozrejme pripojenie na 2,5 G Ethernet, ale čerešničkou na torte je bezdrôtové pripojenie Wi-Fi 6 (802.11ax) so štyrmi anténami. Je v podstate jedno, kde sa nachádzate v miestnosti s Wi-Fi signálom, Mothership si si tým poradí.

Z hľadiska dizajnu môžete ROG Mothership použiť v rôznych polohách, displej môžeme mať naklonenie od 105° do 127°. Hráčmi veľmi oceňovaný systém je taký, kedy klávesnica a displej nie sú usporiadané paralelné. Toto ROG Mothership bez problémov spĺňa. Mimochodom na výrobu jedného kusa tela ROG Mothership je potrebných takmer 20 pracovných hodín a telo sa vyrába pomocou CNC riadených obrábacích strojov. Pozostáva pritom zo 114 pracovných postupov.

ASUS v tomto modeli dokázal svoje veľmi dobré vzťahy s Intelom. Práve s výrobcom procesora sa totiž dohodol na priamom prepojení procesora a SSD disku a dosiahol tak pripojenie RAID 0, ktoré je zatiaľ úplným unikátom exkluzívne pre značku ASUS. Rýchlosť prenosu dát medzi diskom a procesorom ako má ROG Motherboard nemá zatiaľ obdobu inde. Vo vnútri Mothership sú až 3 kusy SSD diskov (NVMe), každý s kapacitou 512 GB.

Kráľovnou krásy herného notebooku je spomenutý displej. Tu je použitý 17,3 palcový IPS displej s rozlíšením FullHD, s obnovovacou frekvenciou 144 Hz a s oneskorením len 3 ms. A je to NVIDIA G-SYNC displej.

Klávesnica je odnímateľná, so základnou časťou môže byť spojená bezdrôtovo alebo ju zapojíte do pripraveného portu. Batéria v klávesnici sa nabíja cez USB port. Klávesy môžu byť efektne podsvietené, ako to majú hráči radi, majú zdvih 2,5 mm a výrobca garantuje až 20 miliónov stlačení klávesy.

Celý počítač si môžete podrobne nastaviť pomocou špeciálneho nástroja – určujete napr. úroveň chladenia ventilátorom z hľadiska akceptovateľného hluku, môžete nastaviť herný profil, resp. pretaktovať procesor podľa vašich predstáv.

Nechýba čítačka SD kariet, dva porty USB-C, štyri porty USB-A a Bluetooth 5.0. K notebooku sa dodáva 280 W napájací adaptér. Celková hmotnosť tohto obra je 4,9 kg, reálne sa dá ale prenášať.

No a podľa vyjadrenie zástupcov ASUS je značka ROG na Slovensku číslo 1 medzi hernými zariadeniami.

Viac o ASUS Motherboard na výstave CES

ASUS ROG Mothership je herné monštrum, aké ste ešte nevideli

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.