Spoločnosť ASUS na on-line tlačovke s názvom ROG: Rise Beyond, Be UnStoppable predstavila najnovšie herné notebooky. Zmenilo sa veľa, je tu vynovený dizajn ako aj čerstvá technologická výbava. Prekvapením bolo predstavenie najnovšej vlajkovej lode.

Pripomeňme, že ROG (Republic of Gamers) je špeciálna divízia spoločnosti ASUS orientovaná na herné zariadenia a funguje od roku 2006. Patria sem predovšetkým notebooky, desktopy, monitory, ale už existuje aj ROG mobil a celé príslušenstvo.

Herný svet je momentálne pre každého, už to nie sú len mladíci. Hrajú sa ľudia v strednom veku, ale aj seniori. Až 46 % všetkých hráčov pritom predstavujú ženy. Najpočetnejšia skupina všetkých hráčov je však vo vekovom rozpätí 21 až 35 rokov a až 91 % mužov z generácie Z sa hrá. Hry sa ľudia vo všeobecnosti hrajú na konzolách, desktopoch, notebookoch, mobiloch a rastie aj skupina streamovaných hier.

V posledných rokoch sa ukázal zaujímavý fakt – herné notebooky a desktopy si nekupujú len ľudia pre hry. Keďže ide o najvýkonnejšie počítačové systémy, kupujú a používajú ich aj kreatívci. Napr. sa uplatnia pri strihu videa, hudby, v architektúre, dizajne, obľúbili si ich umelci. V tejto kategórii používateľov sú trochu iné požiadavky na dizajn (viac striedmy ako doteraz typický herný), tiež na farebnú vernosť displeja a nízku hlučnosť. ROG aj z tohto dôvodu pre tento rok pripravil veľmi elegantný dizajn svojich primárne herných zariadení a upravil displeje i chladenie.

Nový dizajn notebookov ROG

Nový dizajn notebookov ROG: rad Zephyrus a STRIX

Technologickými partnermi pre ROG je Intel na strane procesorovej výbavy a NVIDIA pre grafické karty. Značke ROG sa veľmi výrazne darí v USA, v  Rusku, Francúzsku, Taliansku, ale aj na Slovensku.

Z technologickej oblasti už v minulosti prišli z dielne ROG notebooky a monitory s extra rýchlymi displejmi. Zo 120 Hz štandardu sme sa postupne prepracovali cez 144 Hz (7 a neskor 3 ms oneskorenie) na 240 Hz displej v apríli 2019 a v októbri 2019 sa na trh dostali displeje s rekordnou frekvenciou 360 Hz a oneskorením 3 ms. Tie sme v predpremiére videli na výstave IFA v Berlíne. Tieto displeje prichádzajú s kalibrovanými farbami priamo z výroby a validáciou od Pantone.

Obrovský kus práce sa urobil v oblasti chladenia, čo je hlavne pri herných notebookoch rozhodujúci faktor dlhodobého používania. Pritom je možné pomocou aplikácie používať viaceré scenáre chladenia podľa toho, aký si prajete výkon a akú pritom akceptujete hlučnosť. Scenáre chladenia sa pri ROG notebookoch dajú nastaviť špeciálne aj pre vybrané aplikácie. Pri niektorých modeloch sa namiesto teplovodivej pasty na prechod tepla medzi procesorom a chladičom už používa tekutý kov.

Aby bolo použitie noviniek čo najuniverzálnejšie, u niektorých modelov je napájanie realizované cez port USB-C. Zdroj k notebooku sa potom dá použiť aj pre nabíjanie mobilného telefónu, v núdzi sa na prevádzku notebooku dá použiť aj iný ako dodaný zdroj. Zdroj k notebooku je teraz vo všeobecnosti menší ako v predchádzajúcej generácii.

Tiež je možné prepínať grafickú kartu podľa tohto, aký chcete výkon a naopak, akú požadujete dobu prevádzky na batériu, Prepína sa s využitím technológie Optimus medzi dedikovanou (NVIDIA) kartou a tou, ktorá je súčasťou základnej dosky (Intel).

ROG v roku 2020

Technologické novinky ROG v roku 2020

Novinky pre rok 2020 sú procesor až do Intel Core i9, 10-tej generácie, grafická karta NVIDIA GeForce RTX a rýchle bezdrôtové pripojenie WiFi 6. Z oblasti grafických kariet ide o modely Mobile RTX 2080 , RTX 2070 a RTX 2060 (vždy aj vrátane edície Super).

Ďalšou novinkou je možnosť použitia viacerých pamäťových SSD modulov M.2, čo je výhodné pri škálovaní miesta na disku, Ako RAM moduly sa využíva DDR4-3200 v dvojkanálovom zapojení. Nové notebooky sú konštruované tak, aby na hardvérový upgrade (výmena disku, pridanie modulov RAM) postačil obyčajný krížový skrutkovač (typ Philips).

Konkrétne modely

ROG Zephyrus S15 (GU 502) je teraz menší, rýchlejší a ľahší. Vylepšilo sa chladenie, pribudli procesory Intel Core i7, 10-generácie, vybrať si môžete grafickú kartu až do NVIDIA GeForce RTX 2080 Super s ROG Boost na taktovaní 1540 MHz pri spotrebe 115 W. Na odvod tepla z procesora sa používa tekutý kov. Kapacita RAM je až do 32 GB (Dual Chanel 3200 MHz SDRAM), SSD vo vyhotovení M.2 môže mať kapacitu až do 1 TB. A ak potrebujete, je tu aj 360 Hz IPS displej s validáciou od Pantone.

Notebook prichádza v minimalistickom dizajne a na výber sú dve farby – šedá a čierna. Nabíjanie batérie s kapacitou 76 Wh umožňuje použitie voliteľného 65 W napájacieho zdroja. Na tomto notebooku nájdete aj porty Thunderbold 3 (okrem toho USB 3.2, HDMI, Ethernet a 3,5 mm jack) a bezdrôtové pripojenie WiFi6. Displej má uhlopriečku 15,6 palca, na výber je rozlíšenie 4K alebo Full HD. Hmotnosť tohto notebooku je 1,9 kg

ROG Zephyrus S15

ROG Zephyrus S15

ROG Zephyrus S17 je väčší herný notebook s uhlopriečkou displeja 17 palcov.

ROG Zephyrus M15 má magnéziové telo s hrúbkou 18,9 mm a hmotnosťou 1,9 kg. Okrem šedej a čiernej farby je tu ešte možnosť vybrať si dizajn v efektnej brúsenej čiernej farbe. Procesor je až do Intel Core i7, 10. generácia, grafická karta NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER. Vylepšenia sa dočkala je audio časť notebooku a dajú sa v ňom použiť dva SSD disky M.2.

ROG STRIX SCAR 15 (G532) je zameraný na výkon a je vybavený inteligentným chladením. Jeho základom môže byť procesor Intel Core i-9, 10-generácia, grafická karta NVIDIA RTX do 2080 s funkciou ROG Boost a 15,6-palcový displej do 300 Hz/3 ms. Pozície pre M.2 sloty sú až tri s podporou dual NVMe v RAID 0. Tento notebook podporuje aj kľúč Keystone 2, ktorý umožňuje ďalšie prispôsobenie notebooku. Okrem čierneho vyhotovenia existuje teraz aj modré. Model ROG STRIX SACR 17 (G732) obsahuje 17,3-palcový displej a jeho hmotnosť je 2,85 kg. Je to výkonný, ale pritom kompaktný herný notebook.

ROG STRIX G15 (G512) prichádza so zaujímavým dizajnom s podsvietenou klávesnicou Aura Sync a svetelným pásom okolo celého notebooku. Farebné ladenie môže byť čierne, modré a ružové. V notebooku sú tri pozície na SSD disk M.2, podporuje už nový štandard WiFi6. IPS displej má frekvenciu 240 Hz, oneskorenie 3 ms.

ROG STRIX G15 má na klávesnici podsvietený každý kláves. Farebné vyhotovenie odpovedá tomu, že ho budú používať aj ženy. Okrem čierneho vyhotovenia tak tento herný notebook príde aj v modrej a ružovej farbe. V rovnakom farebnom vyhotovení je potom aj myš, podložka pod myš, náhlavová súprava a dokonca aj batoh.

Z portov je tu USB 3.2, 3,5 mm jack port, Display port, HDMI a Ehternet. Tento notebook nie je možné nabíjať cez USB-C, batéria má kapacitu 66 Wh. Hmotnosť notebooku je 2,4 kg. Okrem 15,6-palcového vyhotovenia existuje aj 17-palcové. ROG STIX SCAR G17 (G712) má teda 17,3-palcový displej 240 Hz/3 ms, hmotnosť 2,85 kg a je tu ešte viac vylepšené chladenie.

 

Nová vlajková loď

Aktuálnou vlajkovou loďou sa stáva ROG Zephyrus Duo 15 (GX550). Ten vystriedal notebook ROG Mothership, pričom je to notebook zameraný na menšie rozmery a ľahko prenosné vyhotovenie. Len pripomeňme, že notebook ASUS ZenBook Pro Duo má dva displeje, pričom druhý z nich je umiestnený nad klávesnicou. Nová vlajková loď Zephyrus Duo 15 potom kombinuje to najlepšie z Mothership a ZenBook Pro Duo. Celkovo je to prvý ROG notebook s dvoma displejmi a druhý displej nad klávesnicou sa využíva aj na herné účely.

Zephyrus Duo 15: Ako sa dá využiť displej nad klávesnicou

Zephyrus Duo 15: Ako sa dá využiť displej nad klávesnicou

Procesor môže byť až do Intel Core i9, 10.generácia, zvuková karta je založená na digitálno-analógovom predovníku ESS Sabra DAC, hlavný displej je buď 300 Hz/3 ms FullHD alebo 4K Adobe RGB. V oboch prípadoch sú farby garantované Pantone. Hlavný displej je nedotykový s matným dizajnom. Prepínať sa dá medzi G-SYNC a Optimus a grafická karta je GeForce RTX 2080 Super.

Displej nad klávesnicou je 14-palcový, dotykový, s rozlíšením 3840 × 1100 bodov. Dá sa využívať napr. ako TouchPad, ale niektoré hry sú už pre tento displej špeciálne prispôsobené. Na jeho používanie je určený softvér ROG ScreenPad+.

Batéria má kapacitu až 90 Wh, pamäťového priestoru je k dispozícii veľa, až do 2 TB. Nabíjať sa dá aj cez port USB-C. Špeciálne je riešené chladenie, využíva sa tu aj tekutý kov a pokročilá technológia znižuje teplotu procesora voči štandardu až o 8 °C. Pritom je to notebook pri bežnej prevádzke tichý. Displej nad klávesnicou sa pre lepšie chladenie vysúva zo základnej polohy tak, aby maximalizoval chladenie. Celý notebook sa dodáva v kovovom magnéziovom vyhotovení a jeho hmotnosť je 2,4 kg.

Uvedené novinky by mali byť k dispozícii na slovenskom trhu už v priebehu tohto kvartálu. O cenách jednotlivých modelov vás budeme informovať neskôr, výrobca ich zatiaľ neuviedol.

Nás na tejto tlačovej konferencii zaujímalo, ako sa predávala na našom trhu predchádzajúca vlajková loď, ROG Mothership (GZ700). Na testovaní tohto notebooku/stolného počítača sme totiž boli v Brne a mali sme si možnosť ho vyskúšať. Konštatujeme, že to bol mimoriadne výkonný stroj so zaujímavou konštrukciou. Od spoločnosti ASUS sme na našu otázku dostali nasledovnú odpoveď: „S ohľadom na vyššiu predajnú cenu bolo do Európy dodaných 1000 kusov, ktoré sa vypredali. Na slovenskom a českom trhu bolo toto zariadenie v limitovanom počte 4 kusov rovnako úspešne predané.“

Samozrejme, o test noviniek požiadame a prinesieme vám naše konkrétne skúsenosti s novou technológiou a dizajnom.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.